Trendig

Vad ar det ideala offret?

Vad är det ideala offret?

Det idealiska offret är en kriminologisk teori som sociologen och kriminologen Nils Christie etablerade 1986. Teorin bygger på sex olika egenskaper som bidrar till huruvida personer eller grupper får legitim status som offer eller inte. Det är samhället som skapar sociala konstruktioner för vem som får denna status.

Varför anmäls inte vissa brott?

Ett annat skäl till att inte anmäla ett brott kan vara att ”det tog jag hand om själv”, en slags privat konfliktlösning. Denna anledning till att inte anmäla uppgavs av flest respondenter i en holländsk studie om våldsbrott (”violent assault”).

Vem är ett offer?

Att definiera sig själv som ett offer beror på hur individen själv upplever sin situation, en del individer upplever sig inte som ett utsatt offer trots att samhället anser det medan andra kan se sig själv som offer i många olika livssituationer (ibid.).

Vilken är den typiska gärningsmannen?

De normer som finns om ett idealiskt offer och en idealisk gärningsman är det väsentliga. Den idealiska gärningsmannen representeras således av den farliga mannen långt bortifrån. Ju mer främmande gärningsmannen är, desto ”mer” idealisk gärningsman (Ibid., s. 59).

Hur många sexualbrott anmäls inte?

Enligt internationella studier beräknas mörkertalet, dvs. sexualbrott som aldrig anmäls, uppgå till mellan 80 och 90 procent. Sexuellt våld förekommer även mellan hbt-personer.

Vilken betydelse kan det ha om delar av ett lands befolkning ser sig som offer och andra ser samma grupp som förövare?

att den grupp som blir avhumaniserad, kan utvecklas till att falla offer för folkmord men kan också utvecklas till att bli framtida förövare av folkmord. Min undersökning har lett mig till att förstå att ledande politiker i konfliktdrabbade områden har stor påverkan på hur befolkningar motiveras till att döda varandra.

Vad betyder handlägga?

Statistiken över handlagda brott omfattar samtliga anmälda brott där polis, åklagare eller annan utredande myndighet har fattat ett beslut under referensåret som innebär att handläggningen av brottet avslutas.

Share this post