Frågor

Hur gar en byggprocess till?

Hur går en byggprocess till?

Efter att lovprocessen har avslutats med att lov har beviljats eller efter att en anmälan har gjorts tar byggprocessen vid. I byggprocessen ska ett antal moment genomföras och ett antal beslut fattas innan du får utföra den åtgärd som du sökt lov eller gjort en anmälan för.

Vad är Projekteringsprocessen?

Projekteringsprocessen består av två huvudsakliga skeden: det initiala skedet och projekteringsskedet. Under det initiala skedet kommer det genomföras en behovsutredning och programarbete samt skapas systemhandlingar, gestaltningar och huvudhandlingar.

Vad är Preliminärhandling?

PRELIMINÄRHANDLING OBS! I samband med detta skede finns även denna typ av handling. Det kan vara ett förfrågningsunderlag/en bygghandling som ännu ej är verifierad av konstruktör.

Vad är ett Programskede?

I programskedet bestämmer du som är byggherre vilken typ av entreprenad som ska användas för byggprojektet. I en totalentreprenad svarar entreprenören för såväl projektering som utförande. I så fall ska ett förfrågningsunderlag tas fram för upphandling av totalentreprenaden.

Vad ingår i Systemhandlingar?

Systemskede – Systemhandlingar Systemhandlingarna ger en bild av den planerade byggnaden dess konstruktiva utformning, tekniska installationssystem och ligger till grund för en kostnadskalkyl för det kommande arbetet. Även projektets miljöplan och arbetsmiljöplan läggs fast i detta skede.

Vad ska en systemhandling innehålla?

Vad är en Programhandling? I regel består en byggprocess av ungefär fyra stycken faser. Dessa kan ha olika namn men ofta benämns de fyra faserna som förstudie/programskede (1), projektering (2), genomförande/produktion (3) och avslut/uppföljning (4).

Vad söka bygglov innebär i byggprocessen?

I ansökan ska du oftast ange förslag på vem som ska vara kontrollansvarig, KA. Den kontrollansvarige ska medverka till att bygglagstiftningens krav uppfylls och ska bland annat hjälpa dig att upprätta förslag på kontrollplan, se till att kontrollplanen följs och att nödvändiga kontroller utförs.

Share this post