Blogga

Vad ar Trillingnerven?

Vad är Trillingnerven?

Trillingnerven (latin: nervus trigeminus) är kranialnerv nummer fem. Trillingnerven innehåller både sensoriska och motoriska nervfibrer. Den är tjock och delar sig i tre grenar. Den motoriska delen i nerven leder till tuggmuskulaturen.

Kan trigeminusneuralgi gå över?

Efter en attack uppstår en refraktärperiod då en ny attack inte kan utlösas inom de närmaste sekunderna/minuterna. I över hälften av fallen går besvären i remission efter veckor-månader. De kan återkomma efter cirka ett halvt till några år.

Hur många i Sverige har trigeminusneuralgi?

Epidemiologi. Prevalensen för trigeminusneuralgi är 15–30 fall på 100 000 invånare och år. Det är vanligare hos kvinnor än män och debuterar oftast efter 50-årsåldern.

Vad utlöser trigeminusneuralgi?

Vid klassisk trigeminusneuralgi kan det finnas mekanisk orsak i form av blodkärl som trycker på nerven där den går in i hjärnstammen. Vid symtomatisk trigeminusneuralgi kan orsaken vara ett symtom på en annan sjukdom som en tumör eller en neurologisk sjukdom som exempelvis MS, multipel skleros.

Hur börjar trigeminusneuralgi?

Initialt under sjukdomsförloppet får man kortvariga intensiva attacker av ansiktssmärta, men efter hand blir de ibland upp till minutlånga och återkommer åtskilliga gånger per dygn. Smärtan förläggs till ena ansiktshalvan och kan utlösas av vissa aktiviteter. I undantagsfall drabbas båda sidor.

Vad kan ansiktsförlamning bero på?

Nerven som går till ansiktets muskler kan ha blivit påverkad eller skadad om du får ansiktsförlamning. Ibland kan en virusinfektion eller borrelia göra att ansiktet blir förlamat. Det kan också bero på en stroke. Det finns läkemedel som hjälper mot ansiktsförlamning och för det mesta går den över inom några månader.

Vad är en Kärlslynga?

En pulserande kärlslynga från arteria anterior cerebellaris ligger så nära hörsel- och balansnerven att den ger upphov till mekanisk retning mot nerven. Det leder till en återkommande elektrisk retning i nervvävnaden.

Vad är en neurogen smärta?

Neuropatisk smärta definieras som smärta orsakad av sjukdom eller skada som påverkar det somatosensoriska nervsystemet. Den svenska termen är nervsmärta. Lågt räknat bedöms 100 000 individer i Sverige ha neuropatisk smärta.

Share this post