Rekommendationer

Hur far jag honom att flytta ut?

Hur får jag honom att flytta ut?

Om en sambo vägrar flytta ut efter det att förhållandet är över, så kan den sambon som vill få ut den andra begära om en bodelning för att manifestera att sambon inte har någon rätt att bo kvar i bostaden. Om din sambo vägrar gå med på en bodelning kan du ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten.

Kan man tvinga någon att flytta ut?

Om mannen fortfarande vägrar att flytta kan du begära vanlig handräckning enligt 3 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning. Genom vanlig handräckning kan du tvinga honom att flytta från lägenheten, detta kallas avhysning. Avhysning kan du ansöka om på kronofogdens hemsida.

Kan han kasta ut mig?

Du har enligt lag rätt att bo kvar i tre månader och din sambo kan alltså inte kasta ut dig hur som helst. Du och din sambo behöver inte avtala om det för att det ska gälla, men om det känns skönt för dig/er att ha det på papper så kan ni självklart skriva ett avtal som reglerar uppsägningstiden.

Måste man meddela hyresvärden om sambo?

Nej, du behöver inte få värdens tillstånd för att flytta ihop och bli sambo. Däremot är det bra att meddela hyresvärden om att de ska sätta upp sambons namn i trapphuset och på brevlådan.

Vad gör man om en hyresgäst vägrar att flytta?

Om hyresgästen vägrar flytta Om hyresgästen ändå skulle vägra att flytta när hyrestiden har gått ut kan du vända dig till Kronofogden och ansöka om vanlig handräckning för att få hyresgästen avhyst (1 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). Att ansöka om handräckning kostar 300 kr.

Hur får man någon att flytta?

Om ni inte anses vara sambor, om ingen av er begär bodelning eller om din före detta fortfarande vägrar flytta efter en eventuell bodelning kan du ta hjälp av Kronofogden för att få honom att flytta. Hos Kronofogden kan du ansöka om handräckning enligt lagen om betalningsföreläggande och handräckning.

Hur får man sin sambo att flytta?

Det finns ingen Om sambon fortfarande vägrar att flytta ut kan du ta den hjälp som Kronofogden kan erbjuda. De kan hjälpa dig i så fall med att avhysa din sambo. Det du ska göra är att ansöka om vanlig handräckning som du finner här.

Vad säger sambolagen om hus?

För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation.

Vad säger sambolagen om hyresrätt?

Grundregeln i sambolagen är att all egendom som förvärvats för gemensam användning ska delas lika. När det gäller hyresrätter blir hyresrätten en sambogegendom först när: Båda står på kontraktet. eller om ni skaffade hyresrätten för att bo där tillsammans (sambolagen 3§ och 5§).

Kan hyresvärd neka sambo?

Nej, värden kan inte neka dig till att låta din pojkvän flytta in. Och din pojkvän ska skriva sig där förutsatt att han bor där, vilket ju är avsikten.

Måste sambo stå på hyreskontraktet?

Ni kan alltså inte tvinga hyresvärden att du ska stå på kontraktet, om inte hyresvärden går med på detta frivilligt. Om ni inte har skrivit samboavtal spelar det inte så stor roll vem av er som står på kontraktet till lägenheten vid en eventuell framtida separation.

Kan man bli av med en hyresgäst?

Du kan själv säga upp kontraktet, men om hyresgästen inte medger uppsägningen kan du direkt ansöka om vanlig handräckning/avhysning hos Kronofogden. Hos Kronofogden kan du då få ett beslut (utslag) där det står att hyresgästen ska flytta. Du kan också vända dig till hyresnämnden eller tingsrätten för att få en dom.

Share this post