Rekommendationer

Vilka vagar far man parkera pa?

Vilka vägar får man parkera på?

På en väg får du endast stanna eller parkera på höger sida i färdriktningen.

  • På vägar med enkelriktad trafik får du dock även stanna eller parkera på vänster sida.
  • Du ska stanna eller parkera så nära vägkanten som du kan. Utanför tättbebyggt område ska du stanna eller parkera utanför körbanan om det är möjligt.

Får man parkera på en landsväg?

Landsvägar är oftast huvudleder och det som gäller här är att man endast får parkera vid speciella parkeringsfickor. Man får som regel bara parkera på höger sida i bilens färdriktning. I största möjliga mån ska bilen parkeras utanför körbanan.

Får man parkera på 50 väg?

På en väg får du endast stanna eller parkera på höger sida i färdriktningen. På vägar med enkelriktad trafik får du dock även stanna eller parkera på vänster sida. Du ska stanna eller parkera så nära vägkanten som du kan. Utanför tättbebyggt område ska du stanna eller parkera utanför körbanan om det är möjligt.

Varför får du inte parkera på en gångfartsplats?

På en gågata eller i ett gångfarts- område får du endast parkera på särskilt anordnade parkeringsplatser. Du får inte parkera på en huvudled. Du får inte parkera bredvid ett annat 4-hjuligt fordon som har stannat eller parkerat längs en väg. Du får inte heller parkera bredvid till exempel en container som står på en väg.

Vad innebär parkerings- och stoppförbud?

Om trafikförhållandena kräver det (exempelvis vid rödljus). Om du stannar av någon annan anledning räknas det som att du har parkerat. Läs mer om parkerings- och stoppförbud

Hur länge får fordon parkeras på gata eller allmän väg?

På en gata eller allmän väg får fordon inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag. Detta gäller inte i de fall generella regler förbjuder stannande eller par- kering, t.ex. vid backkrön, kors- ning, huvudled eller om särskild utmärkning anger något annat.

Share this post