Allmänning

Vad har arbetsgivaren for ansvar om en anstalld blir langvarigt sjuk eller skadas?

Vad har arbetsgivaren för ansvar om en anställd blir långvarigt sjuk eller skadas?

Du som arbetsgivare ansvarar för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Det är åtgärderna som ska leda till att medarbetaren så långt som möjligt ska behålla eller få tillbaka sin arbetsförmåga. Du har inte något ansvar för medicinsk rehabilitering för din medarbetare.

Vem betalar sjuklön vid Deltidssjukskrivning?

De första två veckorna du är sjuk betalar oftast din arbetsgivare sjuklön till dig i stället för din vanliga lön. För att få sjuklön krävs det att din arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom. Det är din arbetsgivare som gör den bedömningen.

Hur dras semesterdagar vid Deltidssjukskrivning?

Sjukskriven på deltid Semester kan bara tas ut i hela dagar. Det gäller även om du bara jobbar halvdagar. Om du tar en veckas semester använder du därmed fem semesterdagar. Men du får också sjukpenning från Försäkringskassan för den tid du är sjukskriven.

Vad gäller vid sjukskrivning 25%?

Om en anställd är sjukskriven på t ex 25 % görs ett sjukavdrag med 25 % av det framräknade sjukavdraget. Huvudregeln är att sjukskrivning på deltid – efter dag 14 – förläggs jämnt över veckans arbetsdagar. Det här är med anledning av Försäkringskassans regler och hur sjukpenningen beslutas.

Kan arbetsgivare neka Deltidssjukskrivning?

En anställd kan vara sjukskriven på heltid eller deltid beroende på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt. Möjligheten till deltidssjukskrivning gäller både under sjuklöneperioden och vid längre sjukperioder.

Du som arbetsgivare ansvarar för att genomföra arbetslivsinriktad rehabilitering, det vill säga de åtgärder som behövs för att medarbetaren ska kunna arbeta i din verksamhet igen. Hälso- och sjukvården ansvarar för medicinsk rehabilitering.

Vad skall arbetsgivaren ta för uppgifter vid registrering av arbetstagare som utsatts för exponering av kemiska produkter?

Exponeringen ska kunna upptäckas genom den övervakning man beslutat om….Registret skall innehålla uppgifter om:

  • Arbetstagarens namn.
  • Arbetstagarens arbetsuppgifter.
  • Vilken kemisk riskkälla som arbetstagaren utsatts för.
  • Uppmätt eller uppskattad halt av exponering.

Vad är syftet med socialförsäkringarna?

Socialförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet under livets olika skeden. I socialförsäkringen ingår därför försäkringar och bidrag till barnfamiljer, till sjuka, till personer med funktionsnedsättning och till de äldre.

Share this post