Frågor

Kan man resa fritt inom EU?

Kan man resa fritt inom EU?

Gemensam strategi för reserestriktioner i EU Den 13 oktober 2020 antog EU-länderna en rekommendation om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av covid-19-pandemin. Rekommendationen uppdaterades den 1 februari 2021, den 4 juni 2021 och den 25 januari 2022.

När kan man resa i Europa?

Från och med 1 april 2022 råder inte längre något inreseförbud till Sverige. I andra länder kan restriktioner förekomma så följ Sveriges ambassads information om vad som gäller på ditt resmål. Här har vi samlat myndigheternas information om resor.

Vilka länder i Europa kan man resa till?

SE OCH UPPLEVA

Spanien spain.info/en/
Estland visitestonia.com
Frankrike int.rendezvousenfrance.com
Finland visitfinland.com
Grekland visitgreece.gr

Är Kroatien öppet för svenskar?

Från och med 9 april kvarstår inga inresebegränsningar vid inresa direkt från annat EU/EES-land. Vid inresa från tredje land gäller fortsatt vissa begränsningar. Se https://www.koronavirus.hr/en. Alla inresande rekommenderas att fylla i ENTERCROATIA-formuläret.

När kan man resa som vanligt?

Från och med 1 oktober 2021 avråder UD inte längre från icke-nödvändiga resor till alla länder med anledning av coronapandemin. Den pandemirelaterade avrådan från icke nödvändiga resor för samtliga länder gäller alltså fortfarande fram till och med 30 september, utom för de länder där avrådan redan hävts.

Får man resa in i Kroatien?

Kroatiska myndigheter har fattat beslut om särskilda inreseregler. För detaljer och senaste nytt se https://www.koronavirus.hr/en. Resenärer som kommer direkt från EU/EES-land kan resa in med EU:s digitala covidbevis. – intyg på negativt antigentest (som är godkänt av EU och inte äldre än 48 timmar).

Måste man bära munskydd i Kroatien?

Lokala restriktioner Restriktionerna kan därför variera mellan olika regioner i landet, och resenärer behöver därför informera sig om vad som gäller för den region man avser besöka. Sedan 9 april 2022 är det på nationell nivå endast obligatoriskt att bära munskydd på sjukvårdsinrättningar och inom socialtjänsten.

Share this post