Frågor

Nar anvands generalfullmakt?

När används generalfullmakt?

Om man vill att någon ska kunna företräda en (generellt) här och nu behövs en generalfullmakt. En framtidsfullmakt kan vidare ta vid då en generalfullmakt inte längre har någon verkan t ex. på grund av att fullmaktsgivaren blir dement.

Hur skaffar man generalfullmakt?

Vem som helst kan utfärda en fullmakt det vill säga upprätta dokumentet. Sedan ska fullmakten så klart undertecknas av fullmaktsgivaren som givetvis är den som bestämmer huruvida en fullmakt ska upprättas eller inte. Bevittning är inte nödvändig om det inte gäller försäljning av fast egendom eller bostadsrätt.

När upphör en generalfullmakt?

Fullmakten upphör att gälla efter den tid som bestämts på fullmakten eller då fullmaktsgivaren återkallar fullmakten. Om fullmaktsgivaren avlider fortsätter fullmakten att gälla, såvida inget annat framgår av fullmakten. Dödsboet blir då fullmäktige. God man brukar ses som ett andrahandsalternativ till en fullmakt.

Måste en generalfullmakt bevittnas?

En generalfullmakt måste inte bevittnas för att vara giltig. Detta formkrav gäller dock för framtidsfullmakter. En generalfullmakt är i regel mer täckande då den inte har något yttre gräns. Det är dock möjligt att utforma en framtidsfullmakt på liknande sätt.

Var skickar man generalfullmakt?

Fullmakt för ärenden som du skickar in med post Tänk på att en fysisk person ska få fullmakten och inte ditt företag. Fullmakten skickar du in till Bolagsverket i original eller bestyrkt kopia tillsammans med anmälan.

Hur ser en generalfullmakt ut?

En generalfullmakt är en fullmakt utan begränsningar. Generalfullmakten ger ombudet/fullmaktstagaren rätt göra allt som fullmaktsgivaren själv kan göra. En vanlig fullmakt ger endast rätt att utföra de handlingar som specificeras i fullmakten. De beslut som ombudet fattar åt fullmaktsgivaren är rättsligt giltiga.

Vad är skillnaden mellan generalfullmakt och fullmakt?

En generalfullmakt är en typ av fullmakt, som ger den som får fullmakten (fullmäktige) befogenhet att göra allt det som den som ställer ut fullmakten (fullmaktsgivaren) har rätt att göra. Det kallas därför för en obegränsad fullmakt.

Vem får bevittna en generalfullmakt?

Fullmakten behöver inte ens vara skriftlig för att vara giltig. Omfattar fullmakten avtal om köp, byte eller gåva av fast egendom måste dock fullmakten vara skriftlig för att vara giltig, avtalslagen 27 § 2 st. Det rekommenderas dock alltid att fullmakter är skriftliga och bevittnade av två personer ur bevishänseende.

Kan en dement person skriva framtidsfullmakt?

För att kunna ge en vanlig fullmakt måste man ha en rättshandlingsförmåga, vilket man inte har om man är dement. Det bör dock nämnas att det finns flera olika fullmakter och att det finns en specifik fullmakt, vid namn framtidsfullmakt, som gäller trots att fullmaktsgivaren är dement.

Hur länge kan en fullmakt gälla?

En fullmakt gäller till dess att den tas tillbaka av den som gjort fullmakten. Har man angett ett slutdatum i fullmakten gäller den tills dess.

Vem kan bevittna underskrifter?

Som vittne får vem som helst vara, förutom den mot till vilken rättshandlingen skall företas, den som är under femton år och inte heller någon som lider av en psykisk störning som gör att den saknar insikt om betydelsen av bekräftelsen. Detta gäller med ett undantag, och det är bevittning av testamente.

Share this post