Allmänning

Hur paverkar Bruttoloneavdrag pensionen?

Hur påverkar Bruttolöneavdrag pensionen?

Löneavdraget för tjänstebil gör nämligen att din bruttolön sänks. Och det är på denna lön som du får avsättning till din tjänstepension. Ju högre bruttolön desto större avsättning till din pension.

När är det värt att Löneväxla 2022?

Passar dig som tjänar lite mer För att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 47 748 kronor (2022) efter avdraget för löneväxling. Om din lön blir mindre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner.

Hur påverkas pensionen om jag byter jobb de sista åren?

Får du nytt jobb hos en annan arbetsgivare slutar din gamla arbetsgivare att betala in pengar till din tjänstepension. De pengar du redan tjänat in finns förstås fortfarande kvar och kommer att bli en del av din framtida pension. Du kan alltså få tjänstepension från mer än ett håll den dag du går i pension.

Är löneväxling pensionsgrundande?

Den lön som du växlar bort sänker din sjuk- och pensionsgrundande inkomst, men även din ersättningsgrundande inkomst för a-kasseersättning. Det betyder att vissa ersättningar blir lägre både på sikt och i nutid. Inom kollektivavtalad tjänstepension låser du pengarna till åtminstone 55 års ålder.

Är löneväxling förmånligt?

Löneväxling är inte förmånligt för dig som har en lön som efter växlingen är lägre än 8,07 inkomstbasbelopp per år. Om lönen efter löneväxling är lägre än den nivån, kommer du att tjäna in mindre allmän pension än tidigare och du förlorar pengar istället.

Hur påverkar förmånsbil min pension?

Om du vill påverka utfallet av en förmånsbestämd pension ska du se till ha så hög pensionsgrundande lön som möjligt och jobba heltid tills det är dags att börja ta ut pensionen. Tänk på att exempelvis en tjänstebil sänker din pensionsgrundande lön, eftersom arbetsgivaren drar kostanden för bilen på bruttolönen.

När är det värt att Löneväxla?

En grundregel är att du behöver ha en ganska hög lön för att det ska vara värt att löneväxla. För att vara mer exakt behöver din bruttolön per månad, efter löneväxling, vara över 45 865 kr (under 2021). Anledningen är att om du tjänar under det beloppet förlorar du inbetalningar till den allmänna pensionen.

Share this post