Ny

Nar ska avtalet sagas upp?

När ska avtalet sägas upp?

När avtalet ska sägas upp beror på arrendetiden: om arrendetiden är kortare än fem år ska avtalet sägas upp senast åtta månader före arrendetidens utgång om arrendetiden är längre än fem år ska avtalet sägas upp senast ett år före arrendetidens utgång.

Har du avtal med ett företag i andra länder?

Det vanligaste vid en tvist om avtal mellan två företag är att den löses genom ett skiljeförfarande, men i vissa fall blir det nödvändigt att ta ärendet vidare till tingsrätten. Om ditt företag har avtal med företag i andra länder är det bäst att i förväg avtala om vilket lands lagar som ska gälla vid en eventuell tvist.

Vad är en skriftlig uppsägning av ett avtal?

Muntlig uppsägning. Om du föredrar att göra en muntlig uppsägning av ett avtal så är den lika giltig som en skriftlig uppsägning. Det finns nämligen ingen lag som kräver att en uppsägning av ett avtal måste ske skriftligen.

Vad är ett skriftligt avtal?

Syftet med ett skriftligt avtal är att parterna skriver ned vad de har kommit överens om. Muntliga avtal gäller, men det kan bli svårt att bevisa vad som är överenskommet. Den som påstår något måste kunna styrka det. Det är alltså mycket bättre med ett kort avtal än inget avtal alls.

Kan du säga upp uppsägningen via telefon?

Muntlig uppsägning. Om du gör uppsägningen via telefon bör du be om en skriftlig bekräftelse på denna. Annars kan det bli svårt för dig att visa att du sagt upp avtalet om det uppstår en tvist om detta. Även om du kan visa att du ringt operatören så är det inte säkert att det räcker eftersom du då inte kan bevisa vad som sagts.

Vad innebär skiljeförfaranden i avtal mellan företag?

I avtal mellan företag är det vanligt att man inkluderar klausuler om att tvister ska lösas genom ett skiljeförfarande. Detta beror på att skiljeförfaranden oftast går betydligt snabbare att lösa än tvister som tas upp i tingsrätten.

Share this post