Frågor

Vem passar som inkopare?

Vem passar som inköpare?

En strategisk inköpare till exempel tar fram policys, hittar och utvärderar nya leverantörer samt tar fram strategier för verksamheten. Detta medan en taktisk inköpare upprättar avtal, arbetar med utveckling av leverantörer och ser till att verksamhetsflöden fungerar fläckfritt.

Vad ska man plugga om man vill bli inköpare?

Om du vill bli inköpare kan Handels- och administrationsprogrammet vara en bra inkörsport. Där får du studera Handel och service, dessutom är det ett yrkesförberedande program så du kan arbeta inom branschen direkt efter gymnasiet. Även Ekonomiprogrammet är en bra gymnasieutbildning för dig som vill bli inköpare.

Vad gör man som inköpsassistent?

Som inköpsassistent kommer du att assistera vid inköp till företaget och vid förhandlingar med leverantörer samt hjälpa till med att planera transporten av varor. I din roll får du tänka kostnadseffektivt och hur arbetet blir så miljövänligt som möjligt.

Vad krävs för att jobba som inköpare?

För att få jobb som inköpare inom supply chain behöver du oftast en högskoleutbildning mot inköp. Logistikprogrammet eller civilekonom på högskola är bra, men det finns även specifika YH-utbildningar inom inköp, logistik och handel. Men utbildning är faktiskt inte ett krav hos alla arbetsgivare.

Varför vill jag jobba som inköpare?

Ansvarsområden och fördelar med yrket. Som inköpare ansvarar du över att företaget har de varor och tjänster som behövs, att de har dem i tid och rätt antal. Det kan vara ett krävande jobb med leverantörer som slarvar, varor som blir försenade och företag som ändrar sina behov.

Vad är en inköpsstrategi?

Syftet med företagets inköpsstrategi är att beskriva målet med företagets inköpsarbete samt hur detta mål skall uppnås. Inköpsstrategin måste härhöra från företagets övergripande affärsstrategi, och bör därför också tas fram som en del av företagets övergripande strategiarbete.

Vad gör en Inköpsadministratör?

Gör beställningar samt kontrollerar varor och fakturor. Granskar offerter och skriver ut inköpsorder. Sköter leverantörsregister och lagerlistor. Begär in offerter, pris och leverantörsuppgifter.

Är det lätt att få jobb som inköpare?

På vilket sätt och varför blir inköpsorganisationen viktigare och viktigare i framtiden?

Att säkerställa en effektiv och lönsam inköpsprocess för offentliga organisationer kommer att bli allt viktigare i framtiden. Vi ställs inför ökade krav från samhället på att nå uppställda mål och säkerställa en korrekt och kostnadseffektiv affär.

Hur lång är utbildningen till inköpare?

YH-utbildningens upplägg I utbildningen ingår även 21 veckors praktik som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan. Möjligheterna för inköpare och upphandlare är gränslösa!

Share this post