Blogga

Maste man testamentera till sina barn?

Måste man testamentera till sina barn?

Man får alltså sälja, ge bort eller testamentera bort sin egendom till vem man vill. När det gäller föräldrar och barn finns det dock ett undantag från denna huvudregel. En förälder får nämligen inte ge bort eller testamentera bort all sin egendom till endast ett av sina barn.

När behöver man skriva testamente?

Ett testamente kan behövas vilken fas i livet som helst, och ska inte vara en handling du skriver i livets slutskede. Vartefter som din familj och dina omständigheter förändras kanske du vill ändra på något i innehållet, eller göra tillägg. När du väl har skrivit ditt första är det lättare att hålla det aktuellt.

Måste ens barn ärva?

Nej, enligt svensk rätt kan man inte göra sitt barn arvlöst i den bemärkelsen att barnet inte ärver någonting alls. Det finns två juridiska termer för arv som används, ”arvslott” och ”laglott”. Arvslotten är det man enligt de vanliga arvsreglerna har rätt till.

Måste alla barn ärva lika mycket?

Huvudregeln enligt ärvdabalken är att barnen ärver lika mycket vardera från sin förälder och att de då delar på hela den avlidnes kvarlåtenskap. Om en av er har två barn ska de alltså som huvudregel ärva 50% var, vilket utgör barnens arvslott.

Vill inte att mitt barn ska ärva?

Du kan inte göra ett barn helt arvslöst, utan personen har alltid rätt till sin laglott, vilket är en halv arvslott, se 7 kap. 1 § ÄB. Eftersom du har ett biologiskt barn kommer din dotters arvslott vara 100% av din egendom och hennes laglott blir då 50% av din egendom.

Måste alla barn ärva lika?

Kan man göra ett barn arvlös?

Inom den svenska arvsordningen går det inte att göra en bröstarvinge eller, om bröstarvingen är avliden, ett barnbarn arvlös. Det går att testamentera bort hälften av sitt arv, men det går inte att testamentera bort hela arvet.

Kan du gå till en jurist för att upprätta ett testamente?

Svar. Det finns inte någon lagstiftning som säger att du måste gå till en jurist för att upprätta ett testamente. Vad som dock är viktigt att tänka på att det finns vissa formkrav när det kommer till testamenten, dessa måste följas för att testamentet ska vara giltigt.

Vad är fördelar med att skriva ett testamente?

Svar. Det finns många fördelar med att skriva ett testamente. För det första så är det din chans att säkerställa att det du lämnar efter dig fördelas enligt din vilja. En annan fördel är att ett testamente kan underlätta för dina efterlevande och minska risken för tvister och osämja mellan dina nära och kära.

Hur ska testamentet förvaras?

Det finns inga tvingande krav på hur förvaring av ett testamente ska gå till. Eftersom ett testamente bara är giltigt i original är det dock mycket viktigt att det förvaras på säkert sätt. Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till.

Kan man förvara testamentet hemma?

Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till. Ett ännu säkrare alternativ är att förvara testamentet i ett bankfack, som de anhöriga informeras om efter den avlidnes bortgång.

Share this post