Allmänning

Vad ar horisontella karteller?

Vad är horisontella karteller?

Horisontella samarbeten, eller horisontella avtal, är samarbeten mellan företag som konkurrerar med varandra. Det finns många olika typer av horisontella samarbeten. Vissa är tillåtna medan andra är förbjudna.

När har ett företag dominerande ställning?

Ett företag har en dominerande ställning om det har en sådan marknadsmakt att det kan agera oberoende av sina konkurrenter, kunder och leverantörer. Ju högre marknadsandel ett företag har, desto större är sannolikheten att företaget är dominerande.

Vad är inte tillåtet beträffande konkurrensbegränsande samarbete?

Företag får inte samarbeta om syftet med eller resultatet av samarbetet är att begränsa konkurrensen på marknaden. Att samarbeta om priser eller dela upp marknader eller kunder mellan sig kan vara en olaglig kartell. Även avtal mellan företag som inte är konkurrenter, så kallade vertikala avtal, kan vara förbjudna.

Vad är konkurrensbegränsande beteende?

Konkurrensbegränsning. Konkurrensbegränsningen innebär i det här sammanhanget att staten, kommuner eller regioner snedvrider eller hämmar en effektiv konkurrens. Det räcker att ett beteende är ägnat att snedvrida eller hämma en effektiv konkurrens för att det ska vara fråga om en konkurrensbegränsning i lagens mening.

Hur påverkar karteller samhället?

En kartell är ett olagligt samarbete mellan konkurrerande företag med avsikt att påverka konkurrensen på marknaden. Karteller leder till högre priser och sämre produktutbud till skada för konkurrensen, konsumenterna och samhällsekonomin. Företag som ingår i en kartell riskerar böter.

Vill begränsa konkurrensen?

Konkurrensverket har möjlighet att tvinga företag att upphöra med samarbeten eller ageranden som begränsar konkurrensen på marknaden. Ett sådant beslut kan innebära att företaget måste göra strukturella åtgärder eller ändra sitt beteende på marknaden.

Share this post