Rekommendationer

Far arbetsgivare fraga om tidigare lon?

Får arbetsgivare fråga om tidigare lön?

Det ska bli olagligt att fråga de som söker jobb vilken lön de hade i tidigare anställningar. Enligt den nya lagen får arbetsgivaren inte ställa frågor om vare sig lön, bonus eller andra förmåner under anställningsprocessen.

När diskuterar man lön?

En löneförhandling är aktuell då du byter arbetsgivare eller får en förändrad arbetssituation, så som när du får nya arbetsuppgifter eller en ändrad befattning. På de flesta arbetsplatser får du också varje år en möjlighet att diskutera lön och din löneutveckling med den chef som sätter din lön.

Varför förtjänar jag högre lön?

Du måste kunna argumentera och motivera anledningarna till att du förtjänar en högre lön. Detta gäller allt från de arbetsuppgifter du utför, hur din lön ser ut i jämförelse med dina kollegor, vad är det du presterar på din arbetsplats, dina erfarenheter och nya kunskaper, ditt utökade ansvar m.m.

När är man med i lönerevision?

Kollektivavtal ger dig oftast rätt till årlig lönerevision I de flesta av de centrala löneavtalen står det att lönen ska revideras årligen. Inför lönerevisionen är det vanligt att du erbjuds ett lönesamtal med din närmaste chef. Läs mer om hur du kan förbereda dig inför ditt lönesamtal.

När pratar man om lön?

Därför ställs frågor om lön vid anställningsintervjun Ett allmänt tips är att vänta så länge som möjligt i rekryteringsprocessen med att lämna ett löneanspråk så att du inte sållas bort för tidigt. Du har också en starkare förhandlingsposition senare i rekryteringsprocessen när du vet att de vill anställa dig.

Kan man fråga om lön innan intervju?

Ett företag kan be om ett löneanspråk i samband med att du skickar in din ansökan. Frågan kan även dyka upp långt senare i rekryteringsprocessen. Det är oftast mest fördelaktigt att vänta med lönefrågan så länge som möjligt. På så sätt kan du få en bättre känsla för situationen.

Share this post