Frågor

Far Securitas kora for fort?

Får Securitas köra för fort?

Ja, alltså, vi har ju lagen om nöd, den gäller även när man sitter i ett fordon. Alla får köra fort om de måste, det betyder alltså att om liv är i fara får man bryta mot lagen, om det kan rädda livet. Sedan måste det givetvis ställas i proportion till andra omständigheter.

Får en manlig polis visitera en kvinna?

att en kvinnlig intagen bara i undantagsfall får kroppsvisiteras av en manlig kriminalvårdare. En situation när det är tillåtet för en man att visitera en kvinna är om åtgärden av säkerhetsskäl bedöms nödvändig i syfte att eftersöka vapen och andra farliga föremål (se 4 kap. 4 § häkteslagen ).

Vad händer om man slår en vakt?

Är misshandeln så grov att den skall anses som grov skall dömas för våld mot tjänsteman och grov misshandel i brottskonkurrens. Gärningsmannen skall som regel dömas till fängelse om inte personliga skäl talar mot sådant straff enligt NJA 1984 s. 898.

Får dörrvakter visitera?

En ordningsvakt får numera begära legitimation, men inte visitera någon vid insläppet eller ingå civilrättsliga avtal med allmänheten, då han är myndighetsutövare. Ordningsvakten får däremot beslagta sprit/öl/vin, omhänderta berusade personer som är farliga för sig själva eller andra.

Hur lång utbildning väktare?

Den vanligaste utbildningen är dock väktarutbildningen. Den är uppdelad i två utbildningar där ”Väktargrundutbildning 1” är 9 dagar. Du måste sedan genomföra praktik motsvarande minst 160 timmar innan du kan påbörja ”Väktargrundutbildning 2” som är på 5 dagar. Efter det är du färdigutbildad väktare.

Har polisen rätt att kroppsvisitera?

Finns det en skälig misstanke om ett brott så har polisen rätt att utföra en kroppsvisitation. En kroppsvisitation får göras om och när: Om det finns anledning att anta att ett brott begåtts på vilken påföljden kan innebära fängelse. En kroppsvisitation får utföras på den som skäligen är misstänkt för brottet.

Vad kan Securitas göra?

Securitas Sverige AB är branschledande inom säkerhetslösningar och har haft en aktiv roll i branschens utveckling sedan starten, 1934. Från norr till söder skyddar vi hem, arbete och samhälle och är arbetsgivare till närmare 10 000 medarbetare.

Får väktare visitera?

Enligt polislagen 19 § får en person i samband med ett gripande kroppsvisiteras av säkerhetsskäl (t ex känna efter vapen) eller för att fastställa identitet. Det gäller alltså även ordningsvakter eller någon som genomför ett envarsgripande (polislagen 29 §).

Kan väktare ge böter?

Böter kan, i Sverige, endast utfärdas av domstol, åklagare, polis, Tullverket eller Kustbevakningen, alltså har varken ordningsvakter eller väktare behörighet att kräva böter.

Share this post