Allmänning

Varfor medlem i forening?

Varför medlem i förening?

Många väljer att bli medlemmar i en förening för att ägna sig åt en fritidssysselsättning, för att bli ledare eller för att man känner ett stort engagemang i en viss fråga. Anledningarna till varför människor varje dag väljer att bli medlem i någon av Sveriges många föreningar är flera.

Varför medlem?

Som medlem får du bland annat tillgång till förbundstidning, olika rabatter och andra förmåner som är kopplade till ditt medlemskap. Du kan till exempel få billigare bolån och rabatt på hotellövernattningar och resor med SJ.

Vem får vara med i en förening?

Det finns ingen lag om ideella föreningar och alltså inga regler om vem som får vara medlem. Det finns dock regler om omyndiga personers (personer under 18 år) rätt att ingå avtal och andra förpliktelser (9 kap. föräldrabalken, FB).

Hur blir man medlem i förening?

En ideell förening bildas genom att minst tre personer bestämmer syfte och namn. Vill man registrera sin förening måste man skriva stadgar och välja en styrelse. Ideella föreningar registreras hos Skatteverket.

Är medlem?

En medlem är en person, företag, organisation, kommun eller stat som tillhör en formell eller informell grupp, förening eller organisation. Medlemskapet innebär både rättigheter och skyldigheter gentemot föreningen.

Är jag medlem i Svenska kyrkan eller inte?

Medlem i Svenska kyrkan blir du genom dopet. Sedan 1996 blir du inte längre automatisk medlem genom att dina föräldrar är medlemmar utan du behöver döpas för att erhålla ett medlemskap. Ungefär 60% av Sveriges befolkning är medlemmar i Svenska kyrkan.

Hur vet jag om jag är med i facket?

1. Ta reda på vilka fackförbund du kan tillhöra. Genom att söka efter fackförbund för din yrkesgrupp och profil får du upp en lista på fackförbund där det är möjligt att du kan bli medlem. För de allra flesta finns det flera alternativ att välja mellan.

Share this post