Populära

Vad hander efter 180 dagar sjukskrivning?

Vad händer efter 180 dagar sjukskrivning?

Efter 90 dagar har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls hos din arbetsgivare. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Vad gäller vid återinsjuknande?

Om en arbetstagare blir sjuk igen (återinsjuknande) inom fem kalenderdagar från det att föregående sjukperiod avslutats räknas dagar med sjuklön i de olika perioderna samman. För den som inte har rätt till sjuklön gäller socialförsäkringsbalken (SFB) och dess regler om sjukpenning.

Hur ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren?

Första dagen du är sjuk ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren. Om du är deltidsarbetslös ska du också sjukanmäla dig till Försäkringskassan. 2. Ansök om ersättning för karensavdrag. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensavdraget från första sjukdagen från och med 11 mars 2020 och framåt.

Vad gäller vid sjukskrivning?

Vad gäller vid sjukskrivning? Företagarna reder ut vad som gäller vid sjukskrivning. Sjuklön. Du ska under de första 14 dagarna i varje sjukperiod betala sjuklön till anställda som inte kan arbeta på grund av sjukdom. Sjuklönen ska motsvara 80 procent av de förmåner i anställningen som den anställde förlorar.

Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?

Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.

Hur länge har du rätt till sjukpenning?

Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte utföra ditt vanliga arbete eller något annat arbete som din arbetsgivare kan erbjuda. Dag 181–365. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Hur mycket får du i din sjukpenninggrundande inkomst?

Första året du är sjuk får du knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst i sjukpenning. Om du är sjukskriven längre än ett år sänks din sjukpenning till knappt 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Men om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att behålla samma nivå som tidigare.

Share this post