Frågor

Var kan man sprida askan?

Var kan man sprida askan?

Om du vill sprida ut aska efter en avliden person på en annan plats än en begravningsplats ska du ansöka om tillstånd för det hos Länsstyrelsen. Vi kan bara ge tillstånd för att sprida aska när någon har avlidit. Det går inte att söka tillståndet i förväg. Det kostar ingenting att ansöka.

Måste man ha urna?

Urnor är obligatoriska vid kremering När man ska gravsätta i minneslund, askgravlund eller på en askgravplats är det inte nödvändigt med urna. Kremering eller jordbegravning måste enligt lagen ske inom en månad efter döden inträffat. Efter kremering skall askan gravsättas eller spridas inom ett år.

Får man ta hem askan efter kremering?

Du får inte förvara urnan hemma i väntan på att sprida ut askan. Den måste förvaras i krematoriet, eller hos församlingen som ansvarar för begravningsverksamheten. Urnan får endast hämtas i anslutning till det tillfälle då du ska sprida askan.

Hur sprids askan i en minneslund?

En minneslund är en plats där askan grävs ner i jorden eller sprids för vinden. Detta är en anonym gravplats, och som anhörig vet man inte exakt var i minneslunden som askan gravsatts. Av den anledningen får man som anhörig heller inte närvara vid gravsättningen. I Sverige idag kremeras över 80 % av alla avlidna.

Kan man strö aska vart man vill?

Innan man kan sprida ut askan måste man ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Tillstånd ges bara om platsen är lämplig och man kan vara säker på att askan hanteras på ett respektfullt sätt. Du som vill sprida askan efter en avliden bör ansöka i god tid före du planerat att sprida askan.

Har man Handblomma vid Urnbegravning?

Handblomma/handbukett Det som är allra vanligast är en enkel röd ros. Det finns däremot inget som säger att du inte kan ha en annan typ av blomma eller en handbukett istället för en enkel handblomma. Vid en urnbegravning läggs dessa handblommor vanligtvis i vaser som står i nära anslutning till urnan.

Hur länge kan man har en urna hemma?

Vad är Bioaska?

Vad är egentligen bioaska? Aska är en fast, partikelformig, oorganisk förbränningsrest. Askhalten varierar kraftigt mellan olika bränslen. Hos skogsbränslen varierar askhalterna mellan olika beståndsdelar, stamved 0,4-0,6 %, stambark 2-5 % och grenverk 1-2 %.

Vad är elementärt kol?

innehåll av kol med dess viktförlust: o Elementärt kol (EC) består bara av kol och en viktprocent TOC motsvaras av en viktprocent glödförlust. o Karbonat består av kolatomer och syreatomer, och det är koldioxid som avgår vid glödgningen.

Var får aska strös?

Share this post