Allmänning

Vem beslutar om jaktlagen?

Vem beslutar om jaktlagen?

Lag (2021:793). 7 § Om det på grund av ett viltbestånds storlek finns påtagliga risker för trafikolyckor eller för allvarliga skador av vilt, får den myndighet som regeringen bestämmer besluta om jakt för att förebygga eller minska dessa risker.

Får man jaga från fordon?

31 § Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.

Får man skjuta från bilen?

Jaktlagen (1987:259) 31 § stadgar att ”jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel.

Får vem som helst jaga säl?

Var får jakten ske? Licensjakten på gråsäl får ske på enskilt och allmänt vatten i Stockholms län. Jakt på enskilt vatten får endast ske av jakträttsinnehavaren eller efter medgivande från denna. – Med allmänt vatten menas det vatten som ingen äger.

Får man jaga från båt?

20 § Trots bestämmelsen i 31 § första stycket jaktlagen (1987:259) gäller följande. 1. Jakt får bedrivas från båt försedd med motor under förutsättning att motorn är avstängd och minst en minut förflutit sedan motorn stängts av.

Hur många rådjur kan man skjuta?

Hur många rådjur får skjutas? Under jaktsäsongen finns det ingen kvot för hur många rådjur som får skjutas, bara allmänt hållna regler om att jakten ska anpassas efter tillgången på vilt.

Kan skyddsjakt genomföras på enskilds initiativ?

Förutsättningar för skyddsjakt Förordning (2009:1265). 23 b § Om det finns förutsättningar enligt 23 a § får Naturvårdsverket efter ansökan av den som riskerar att drabbas av skada eller på eget initiativ besluta om skyddsjakt efter björn, varg, järv, lo, säl eller örn.

Vad krävs för att jaga säl?

Naturvårdsverket kan fatta beslut om licensjakt på gråsäl och knubbsäl samt skyddsjakt på samtliga sälarter. Jakttiderna är satta för att ge så goda förutsättningar som möjligt för jakten samtidigt som hänsyn tas till sälarnas behov av ro under kutningstiden.

Share this post