Blogga

Vad innebar utsand?

Vad innebär utsänd?

Sky News utsända beskriver hur fordonen fastnar i sanden och måste dras loss vilket gör framryckandet långsamt.

Vad är ett Konventionsintyg?

Begäran om intyg A1/E101 eller konventionsintyg (6220)pdf öppnas i nytt fönster Kom ihåg att bifoga anställningsbevis för alla dina anställningar. Där ska det framgå hur mycket du arbetar för respektive arbetsgivare eller uppdragsgivare i respektive land.

Hur länge kan man vara utsänd?

Vid utsändning från Sverige under högst ett år får den anställde oftast stå kvar i svensk socialförsäkring. Vid utsändning under längre tid än ett år ska den anställde tillhöra arbetslandets socialförsäkring. Men om den anställde är EU-medborgare och utsänd till ett annat EU-land gäller istället EU-förordningen.

Är personen anställd för att direkt sändas ut?

För att fortsätta vara försäkrad i Sverige krävs bland annat att arbetet utomlands är tillfälligt och att den anställda är direkt anställd av dig som beordrar utsändningen. Det går dock att ansöka hos Försäkringskassan om förlängning och dispens för att kunna ha anställda utsända under en längre tid än två år.

Att vara utsänd innebär att du av din arbetsgivare sänts ut till ett annat land för att där utföra arbete för arbetsgivarens räkning. Om din anställning är vid ett svenskt statligt lärosäte omfattas du av den svenska socialförsäkringen på samma sätt som i Sverige, oavsett vilket land du sänts ut till.

Kan man jobba i två länder samtidigt?

Huvudregeln för den som normalt arbetar som anställd i två eller flera medlemsstater är att personen ska vara omfattad av lagstiftningen i den stat där han eller hon är bosatt. Men det gäller bara under förutsättning att en väsentlig del av arbetet också utförs i bosättningslandet (artikel 13.1 a förordning 883/2004).

Måste man betala skatt om man jobbar utomlands?

Om du flyttar utomlands och ska vara borta 1 år eller längre, ska du normalt inte vara folkbokförd i Sverige. Är du anställd och betalar skatt i arbetslandet, är du normalt befriad från att betala skatt i Sverige.

Kan man vara försäkrad i två länder?

Du kan inte omfattas av två länders socialförsäkringslagstiftning samtidigt. Vilken ersättning du kan få och vilka sociala avgifter du eller din arbetsgivare ska betala varierar mellan länderna. Ta därför reda på vad som gäller i det land vars lagstiftning du omfattas av.

Share this post