Ny

Vad skriver man till nagon som fatt cancerbesked?

Vad skriver man till någon som fått cancerbesked?

Visa att du bryr dig om den som blivit sjuk och vill veta hur personen har det. Låt personen prata om sjukdomen om han eller hon vill. Arbetskamrater och chefer kan vara till stöd genom att ha förståelse för det. Många som får cancer blir sjukskrivna under behandlingstiden.

Hur ser en brösttumör ut?

Knöl i bröstet eller armhålan En knöl i bröstet eller i armhålan kan vara bröstcancer. Det gäller särskilt om du är 40 år eller äldre och om knölen är ny och det har gått några veckor utan att den verkar vara på väg att försvinna. Knölar som försvinner efter en mensperiod är nästan aldrig cancer.

Hur vet man om knölen i bröstet är cancer?

– De flesta bröstcancrar är hårdare än omgivande vävnad. Om man känner en slät och rund knöl – som man nästan kan flytta runt i bröstet – då är det oftast en godartad knöl. Den ska man ändå låta undersöka. – En cancertumör är kantig, mera oregelbunden och fastare.

Var i bröstet sitter bröstcancer?

Andelen elakartade tumörer ökar betydligt efter 40 års ålder. Ett typiskt fynd i bröstet som tyder på bröstcancer är en solid knöl som inte är öm och sitter fast i sin omgivning. Huden kan ha dragit ihop sig i en grop vid knölen eller så kan bröstvårtan ha dragit sig in.

Vad gäller för vårdpersonal avseende att ta del av journalhandlingar enligt Offentlighets och Sekretesslag 2009 400 )?

I Vårdhandbokens texter om sekretess tas några delar av lagen upp som har särskild betydelse inom hälso- och sjukvården. Sekretessbestämmelserna i OSL innebär att hälso- och sjukvårdspersonalen inte får avslöja uppgifter, vare sig muntligt eller genom att lämna ut en allmän handling eller på annat sätt.

Vad kan du berätta och vad kan du inte berätta om din arbetsdag för dina kompisar på cafét ge exempel och koppla det till sekretesslagen?

Tystnadsplikten gäller i princip livet ut och om du bryter om den kan du dömas i domstol. Du skriver alltid , som ny anställd, på en tystnadsplikt vilket innebär att du inte ska prata utanför arbetet med utomstående på ett sådant sätt så att man kan koppla till vilken person du pratar om.

Vad skriver man på ett kort till någon som är sjuk?

Till slut en liten hälsning till dig som blir sjuk: Det är hemskt att förlora krafterna, att inte kunna röra sig som tidigare, att må dåligt av mediciner, att tappa håret och känna sig ful. Men livet går vidare, på andra vägar. Små saker som jag tidigare rusade förbi ger mig livskvalitet och glädje.

Vilka omfattas av tystnadsplikten?

Tystnadsplikten gäller all personal som man möter i vården. Oavsett om det är inom offentlig eller privat vård och oavsett om det är läkare, sjuksköterskor eller administrativ personal. Tolkar och översättare som arbetar på uppdrag inom hälso- och sjukvården har också tystnadsplikt.

Vilka undantag från tystnadsplikten finns det?

Undantag från tystnadsplikten Det gäller till exempel i följande situationer: En domstol, åklagare, polisen, kronofogden eller skattemyndigheten behöver veta om du vistas på en vårdinrättning. Kommunens socialtjänst eller Försäkringskassan behöver uppgifterna för att utreda ett ärende.

Share this post