Ny

Vilka delar inom kollektivtrafikens omrade ar kollektivtrafikmyndigheten ansvarig for?

Vilka delar inom kollektivtrafikens område är kollektivtrafikmyndigheten ansvarig för?

behovet av regional kollektivtrafik i länet samt mål för kollektivtrafikförsörjningen,

  • alla former av regional kollektivtrafik i länet, både trafik som bedöms kunna utföras på kommersiell grund och trafik som myndigheten avser att ombesörja på grundval av allmän trafikplikt,
  • åtgärder för att skydda miljön,
  • Vad innebär Kollektivtrafiklagen och vad är syftet med den?

    Lagen om kollektivtrafik (2010:1065) trädde i kraft den 1 januari 2012. Den nya lagen innebar bl. a. att kollektivtrafikföretag fritt fick etablera kommersiell kollektivtrafik inom alla geografiska marknadssegment.

    Vad är allmän trafikplikt?

    Med allmän trafikplikt menas enligt EU-förordningen (1370/2007) om kollektivtrafik, de krav som en behörig myndighet definierar eller fastställer för att sörja för kollektivtrafik av allmänt intresse som ett kollektivtrafikföretag inte skulle ha något eget kommersiellt intresse av att bedriva utan att få ersättning …

    Vem har rätt till färdtjänst?

    Vad krävs för att få tillstånd för färdtjänst? Färdtjänstlagen anger att du ska ha en funktionsnedsättning som inte endast är av tillfällig art och som medför att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att använda allmänna kommunikationer.

    Vem äger bussarna?

    Oftast är det trafikföretagen som äger och underhåller bussarna, anställer förarna och detaljplanerar tidtabellerna. Samhällets investeringar i kollektivtrafiken bidrar till några grundläggande nyttor: Ökad rörlighet i samhället på ett jämställt sätt. Vidgade arbetsmarknader som ökar sysselsättningen.

    Hur många busslinjer finns det i Sverige?

    På de svenska vägarna rullar cirka 14 000 bussar i yrkesmässig trafik. Branschen brukar delas upp i fyra segment: Upphandlad linjetrafik, turist- och beställningstrafik, kommersiell linjetrafik och skolskjutstrafik.

    Vad är regional kollektivtrafik?

    Regional kollektivtrafik är sådan kollektivtrafik som äger rum inom ett län eller som är tänkt att tillgodose resenärernas behov av arbetspendling eller annat vardagsresande över länsgräns. Enligt lagen om kollektivtrafik ansvarar regionen och kommunerna i ett län gemensamt för den regionala kollektivtrafiken.

    Hur får man Färdtjänsttillstånd?

    Du får ett färdtjänsttillstånd om du beviljas färdtjänst. Hur många resor du beviljas beror på vad du har för behov och var du bor. Ett färdtjänsttillstånd gäller för en viss period eller tills vidare. Du behöver ringa och boka din resa med färdtjänst i förväg.

    Vem skriver intyg för färdtjänst?

    Så här ansöker du om färdtjänst Ta kontakt med din behandlande läkare eller din husläkare för att få ett läkarintyg. Skicka läkarintyget till kommunen/stadsdelsförvaltningen där du är folkbokförd. Du blir kontaktad av en utredare på kommunen/stadsdelsförvaltningen som bokar ett möte med dig.

    Share this post