Ny

Hur lange ar man barn enligt barnkonventionen?

Hur länge är man barn enligt barnkonventionen?

Som barn räknas varje människa under 18 år. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.

Vad säger lagen om barn?

Lagen säger att barn rätt till båda sina föräldrar. Det betyder att barn ska få träffa sin mamma eller pappa även om barnen inte bor med dem. Om barn far illa av att träffa en förälder, till exempel för att föräldern inte klarar av att ta hand om barnet eller slåss och är farlig kan det vara ett undantag.

När är Barnkonventionens dag?

Den 1 januari 2020 markerades en historisk dag i arbetet för barn och ungas rättigheter. Barnkonventionen blev svensk lag. Det medförde en ökad skyldighet för beslutsfattare, rättsväsendet och myndigheter att sätta barns rättigheter i fokus. FN:s konvention om barnets rättigheter består av 54 rättigheter.

Hur refererar man till barnkonventionen Harvard?

  1. APA. UNICEF Sverige (2009).
  2. Harvard. Barnkonventionen: FN:s konvention om barnets rättigheter . (
  3. Oxford. Barnkonventionen: FN:s konvention om barnets rättigheter, UNICEF Sverige, Stockholm, 2009http://unicef-porthos-production.s3.amazonaws.com/barnkonventionen-i-sin-helhet.pdf.
  4. Vancouver. UNICEF Sverige.

Vad innebär artikel 2 i barnkonventionen?

Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Artikel 3: I alla åtgärder som rör barn ska man i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa. Artikel 6: Varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas fysiskt, psykiskt, andligt, moraliskt och socialt.

Hur många punkter finns i barnkonventionen?

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den kallas, består av 54 artiklar. Nedan presenteras de i en förkortad version och alla artiklar tas inte upp i texten. Ett barn – det är varje människa under 18 år. Alla barn har samma rättigheter och lika värde.

Vad säger barnkonventionen om barnarbete?

Barn har rätt till lek, vila och fritid. Barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och mot arbete som är skadligt eller som hindrar barnets skolgång. Barn ska skyddas från alla former av sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp.

Share this post