Rekommendationer

Hur delas egendomen vid skilsmassa?

Hur delas egendomen vid skilsmässa?

All egendom likadelas mellan er vid en skilsmässa och vid dödsfall. Giftorättsgods är all egendom som inte har gjorts till enskild egendom. Ni kan i ett äktenskapsförord bestämma vilken egendom som ska vara enskild egendom och som inte beaktas vid en bodelning vid separation eller efter dödsfall.

Kan lån vara enskild egendom?

Vill du ha hjälp att upprätta ett äktenskapsförord kan du göra det online hos Familjens Jurist. Du kan ta ett privat lån utan att den make/maka blir betalningsskyldig, men det förutsätter att den eventuella egendom som lånet är behäftat med inte omfattas av dold somäganderätt.

Hur fördelas lån vid skilsmässa?

När skilsmässan är klar ska alla tillgångar efter avdrag för skulder delas lika. Båda makarna får behålla så mycket av sina tillgångar som den har i skulder innan det läggs ihop. Det innebär att när lånet står på den ena maken, dig i ditt fall, ska lånen dras av från dina tillgångar.

Vad händer med blancolån vid skilsmässa?

[1]Om ni vid tillfället ni ansökte om skilsmässa hade gemensamma blancolån ska även detta lån räknas in i den gemensamma bodelningen om lånet togs ihop. Sammanfattningsvis så ska lånet som står på er båda dras av både dig och din frus tillgångar innan giftorättsgodset delas upp vid en bodelning.

Vad kostar en Bodelningsförättare?

En bodelningsförrättare är antingen advokat eller jurist och deras arvoden skiljer sig också åt, på advokatbyråer är timarvodet i allmänhet mellan 1500 kr-2500 kr. Det är också vanligt att bodelningsförrättaren önskar förskottsbetalning för 5-10 h arbete.

Kan gemensam bostad vara enskild egendom?

Gemensam bostad som är enskild egendom ska inte ingå i bodelningen. I vissa fall kan dock den make/sambo som inte äger bostaden ändå få rätt att bo kvar i den. För övertaganderätt av en bostad som inte är giftorättsgods/samboegendom krävs dels att personen visar att han eller hon behöver den bäst.

Hur hanteras Studieskulder vid bodelning?

Studieskulder särbehandlas inte i bodelningsreglerna och ska därför som utgångspunkt ingå när skulder dras av i bodelningen. I 11 kap. 2 § ÄktB står det att man vid beräkning av en makes giftorättsgods ska dra av så mycket från makens giftorättsgods så att det täcker den makens skulder.

Hur gör man med gemensamma lån vid skilsmässa?

Vardera make svarar för sina egna skulder enligt 1 kap. 3 § ÄktB och finns gemensamma lån ska vardera make svara för hälften av lånet. Efter avräkning av skulder läggs giftorättsgodset samman och delas lika mellan makarna, se 11 kap. 3 § ÄktB.

Kan jag bli skyldig att betala min mans skulder?

Nej, det korta svaret är att i ett äktenskap råder varje make sin egendom och sina skulder (1 kap 3 § Äktenskapsbalken). Du kan alltså inte bli personligt betalningsskyldig för en skuld som står på din make.

Vad händer med studielån vid skilsmässa?

Vilka rättigheter har man vid skilsmässa?

Vid bodelning som följer av skilsmässa har du rätt till hälften av ert gemensamma giftorättsgods. Möjligheter till underhållsstöd under en övergångsperiod finns även i vissa fall. Vad får du ut av en bodelning? Makas egendom delas upp i ”giftorättsgods” och ”enskild egendom” (7 kapitlet 1 § Äktenskapsbalken).

Vilka papper behövs vid skilsmässa?

1. Del 1 – Själva skilsmässan

  • 1.1 Ansök om skilsmässa. Välj mellan tingsrättens e-tjänst eller deras vanliga ansökningsblankett här:
  • 1.2 Bifoga personbevis. Ni måste bifoga ”personbevis för skilsmässa” med er ansökan till tingsrätten.
  • 1.3 Betala ansökningsavgift. Ni måste också betala er ansökningsavgift för skilsmässan.

Hur lång tid efter skilsmässa kan man begära bodelning?

Det händer ibland att ingen bodelning efter skilsmässa görs att den ena maken återkommer efter flera år och begär att det ska göras. Till skillnad från i samboförhållanden finns det ingen uttrycklig tidsgräns för hur sent en make eller maka kan begära en bodelning.

Share this post