Frågor

Kan man salja en ide?

Kan man sälja en idé?

Uppfinnare med många idéer hinner inte alltid med att utveckla dem alla. Då kan alternativet att sälja idéerna efterhand som de utvecklats så långt, att det går att göra en rimlig bedömning av marknadsmöjligheterna, vara en väg att gå. Även när du endast har en enda idé, kan detta vara ett alternativ.

Hur säljer man sin uppfinning?

Om du inte vill eller kan utnyttja din uppfinning själv, kan du sälja eller ge bort patentet eller din patentansökan. Genom att sälja patentet avsäger du dig alla rättigheter till uppfinningen.

Hur gör man om man har en idé?

Tala om vad som är nytt och unikt med din idé. Skriv ned alla fakta och spara allt material du hittar om din idé. Försök också göra en principmodell eller en enkel prototyp. Prova själv olika lösningar med enkla material så du ser att din idé fungerar i praktiken.

Vem köper patent?

Att söka patent för Sverige Det är till PRV du vänder dig med en nationell svensk patentansökan. Vi är också en internationell myndighet, så om du vill gå vidare i andra länder kan du fortfarande använda dig av oss.

Kan man ta patent på en idé?

En idé som endast består av ett datorprogram eller en plan, regel eller metod för en affärsverksamhet har ingen teknisk karaktär och kan därför inte patenteras. Däremot kan uppfinningar av teknisk karaktär som delvis består av en affärsmetod, eller som kan genomföras av ett datorprogram, vara patenterbara.

Hur går man tillväga om man har en uppfinning?

Det första du måste göra är att kontrollera om din idé verkligen är så unik att den bör skyddas. Nästa steg är att undersöka om det finns någon marknad för din uppfinning. Och slutligen måste du skaffa kapital. På www.prv.se kan du kontrollera att inte någon annan redan har kommit på samma sak och sökt patent på den.

Hur går du tillväga om du har en idé som du inte vet om den är ny eller redan finns?

Det finns olika sätt att ta reda på det. Immaterialrättsligt skyddade idéer och produkter kan sökas i de register över patent, design, varumärken eller firma som finns. Det går att söka på webben eller så kan PRV:s personal hjälpa dig. Det kan kosta pengar att låta PRV eller någon annan göra en mer fullständig sökning.

Det finns inga regleringar som hindrar att sälja en affärsidé. Vad som går att sälja eller inte beror snarare på affärsmässiga ställningstaganden. Enligt svensk rätt råder principen att det som utgångspunkt inte råder några formkrav för avtal. Detta innebär att det är upp till parterna att utforma avtalet.

Share this post