Rekommendationer

Vem har storst ansvar for att forsoka stoppa fortal mot en person pa natet?

Vem har störst ansvar för att försöka stoppa förtal mot en person på nätet?

I dessa fall är målsäganden själv ansvarig för att driva den rättsliga processen, det vill säga för allt ifrån att utreda vem som är skyldig till brottet och att samla tillräcklig med bevisning, till att väcka åtal genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

Hur anmäler man olaga hot?

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Vad händer om man anmäler någon för förtal?

Den person som anser sig ha blivit utsatt för förtal (målsägande) måste väcka ett enskilt åtal för förtal, vilket framgår av 5 kap. 5 § BrB. Utgångspunkten är att åklagaren inte väcker åtal för förtal, men i vissa fall kan åklagaren ändå väcka åtal.

Hur kan olaga hot se ut på nätet?

Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Om man gör det också kan det också vara ett brott. Om du delar känsliga bilder eller videos på någon annan, till exempel nakenbilder eller bilder på någon i en utsatt situation, begår du troligen ett brott.

Vad innehåller misstanke statistiken?

I statistiken över misstänkta personer redovisas personer som registrerats som minst skäligen misstänkt för brott och där det fattats ett beslut, under redovisningsåret, som innebär att handläggningen av brottsmisstanken är avslutad. Beslutet kan vara ett lagföringsbeslut eller ett nedläggningsbeslut.

Vilka problem eller risker kan det finnas med att skapa lagar som gör det enklare att döma personer för förtal eller andra kränkningar på nätet?

I en sådan process kan även unga under 15 år dömdas till skadestånd. Om det är underåriga som begått brottet kan också föräldrarna tvingas att betala en del av skadeståndet. Det kan vara svårt att utreda brotten eftersom polisen inte alltid får tillgång till den information den behöver från internetoperatörerna.

Share this post