Ny

Vilka problem kan uppsta pa svensk arbetsmarknad om man lagstiftar om minimiloner?

Vilka problem kan uppstå på svensk arbetsmarknad om man lagstiftar om minimilöner?

Om politikerna tar över lönebildningen och lägger sig i partsmodellen hotas på sikt hela den svenska modellen där fack och arbetsgivare gör upp om villkoren på arbetsmarknaden. Lagstadgade minimilöner i EU riskerar att sänka lönerna i Sverige. EU har inte rätt att lagstifta om löner enligt EU:s egen grundlag.

Är minimilön bra?

Arbetsrättsforskare: ”Minimilöner behöver inte vara skadligt för kollektivavtal” Minimilöner Svenska fack och arbetsgivare har kraftigt kritiserat EU-kommissionens planer på europeiska minimilöner. Nu menar arbetsrättsjuristen Erik Sinander att minimilöner på EU-nivå inte alls behöver skada den svenska modellen.

Varför ingen minimilön?

Kollektivavtalen är frivilliga, varför deras lägsta råmärke bara utgör minimilön inom de företag som valt att ansluta till kollektivavtalen. Därmed finns det ingen minimilön i Sverige, utan just lönen är en i lag helt oreglerad överenskommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Hur mycket är EU minimilön?

Minimilönerna i euro per månad varierar kraftigt inom EU, från 332 euro i Bulgarien till 2 202 euro i Luxemburg (uppgifter från Eurostat för 2021).

Varför vill Sverige inte ha minimilön?

Juridikforskare säger i Europaportalen att minimilöner inte hotar den svenska modellen. Men trots dessa och försäkringar från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen så befarar parterna på arbetsmarknaden att friheten att själva komma överens om löner och villkor kan vara på väg bort.

Varför har vi inte minimilön i Sverige?

Vilka argument finns för varför det är bättre att kollektivavtal sköter en stor del av arbetsmarknadens frågor istället för lagstiftning?

Alla erfarenheter visar nämligen att kollektivavtal ger högre lön och bättre förmåner i arbetet än andra jämförbara modeller. De ger dig större inflytande över verksamheten och din arbetssituation. De ger dessutom en stabilare arbetsmarknad, vilket gynnar alla parter. Det betyder både trygghet och flexibilitet.

Varför inte minimilön?

Om din arbetsplats saknar kollektivavtal, så finns inte någon lägsta lön som din arbetsgivare behöver ta hänsyn till. Det finns inte heller någon lag som reglerar lägsta löner. Du måste därför bevaka lön och löneökningar själv. Hur låg en lön får vara följer istället av de regler som gäller för ogiltighet av avtal.

Vilken är lägsta lönen i Sverige?

Sverige har ingen lagstadgad minimilön. Ingångslönerna bestäms istället i kollektivavtal som förhandlas fram av arbetsgivarorganisationer och fackförbund. I många kollektivavtal ligger ingångslönen för personer som är 20 år eller äldre på drygt 22 000 kronor i månaden år 2021.

Vad är fördelen med kollektivavtal?

Med ett kollektivavtal på arbetsplatsen vet både arbetsgivare och anställda vilka regler som gäller. De anställda garanteras rimlig lön och villkor som är gemensamma för branschen. På så sätt kan företagen konkurrera på lika villkor utan risk att någon försöker förbättra lönsamheten genom dåliga anställningsvillkor.

Varför inte minimilöner?

Regeringen har agerat kraftfullt i förhandlingarna för att skydda den svenska arbetsmarknadsmodellen. Ingenting i förslaget säger att ett medlemsland där lönesättningen enbart säkerställs genom kollektivavtal måste införa en lagstadgad minimilön eller att göra kollektivavtal allmänt tillgängliga.

Vad blir minimilönen i Sverige?

I svenska kronor innebär det löner på mellan 46 kronor och 112 kronor per timme. I Storbritannien är minimilönen cirka 7,8 pund per timme om du är äldre än 25 år. I Frankrike är det ungefär 9,88 euro per timme som gäller. Det är värt att notera att Sverige inte har någon lagstadgad minimilön.

Vad är EU minimilön?

Hur får vi till löneökningar i Sverige?

Den nominella löneökningen anger hur mycket lönen ökar från ett år till ett annat. Drar man bort inflationen får man fram den reala löneökningen. Om löneökningen är 3 procent och inflationen 2 procent, uppgår den reala löneökningen till 1 procent.

Hur mycket är minimilönen i EU?

För den svenska kollektivavtalsmodellen, där fack och arbetsgivare förhandlar om löner och anställningsvillkor, skapas en fundamental osäkerhet. Problemet med kommissionens medicin – bindande regler om lön – är att den får olika konsekvenser i olika länder.

Hur lag lön kan man ha?

Det finns inte heller någon lag som reglerar lägsta löner. Du måste därför bevaka lön och löneökningar själv. Hur låg en lön får vara följer istället av de regler som gäller för ogiltighet av avtal. Du kan alltid ta kontakt med Unionen för rådgivning om du är osäker på vad som gäller.

Vad menas med minimilöner?

Minimilön är en allmän benämning på den lägsta lön som en arbetsgivare kan betala dig för utfört arbete. I många länder finns en lagstadgad minimilön som gäller för hela arbetsmarknaden, men så är det inte i Sverige.

Share this post