Blogga

Hur fungerar en tracker?

Hur fungerar en tracker?

Trackers är investeringsprodukter som är noterade på en börs och som följer värdet på en underliggande tillgång. Underliggande tillgångar kan vara till exempel svenska aktier, aktieindex eller råvaror. Ett trackercertifikat har ingen hävstång och följer därmed den underliggande tillgången exakt.

Varför köpa tracker?

Då kan trackers vara något för dig. Precis som det låter följer trackern, som är en typ av ett certifikat, priset på en underliggande tillgång. På det sättet kan du få avkastningen från en aktie en korg av aktier, ett index eller råvara som annars är svårtillgänglig, utan att behöva röra dig utanför din bank.

Hur fungerar trackers Avanza?

Hur fungerar det? Du köper en tracker som följer en specifik underliggande tillgång, till exempel ett bolag. Våra trackers har ingen hävstång och följer därmed den underliggande tillgången, både i upp- och nedgång. Om priset på den underliggande tillgången går upp 2% kommer din tracker att gå upp med 2%.

Är Trackers bra?

En tracker kan också följa exempelvis den amerikanska börsen eller kanske en massa samlade börser på olika tillväxtmarknader eller olika råvaror såsom olja. Om du då köper en oljetracker så kommer du få en avkastning som är likvärdig oljans avkastning.

Vem är Ava på Avanza?

Om du möter en annan privatperson i ett avslut är det generellt ett tecken på att emittenten har en hög spread. Du ser om det är en privatperson på motparten i avslutet, ”AVA” står till exempel för Avanza och eftersom Avanza inte ställer priser i börshandlade produkter vet du att det i det fallet är en privatperson.

Kan du som innehavare av ett Trackercertifikat förlora hela ditt investerade kapital?

Det betyder att ditt certifikat rör sig med lika stor procentuell förändring som den underliggande tillgången. Tänk på att risken med börshandlade produkter. Du kan alltid förlora hela värdet på din investering om marknaden rör sig i motsat riktning.

Hur mycket kan man förlora med hävstång?

Du köper en CFD baserad på an aktie. Hävstången är x250. Vad detta innebär är att du kommer tjäna eller förlora 250% av din investering om aktier går upp eller ner 1% i värde. Detta är en relativt liten kursrörelse och det är inte ovanligt att en aktie går upp och ner 1% flera gånger under en dag.

Har alla Trackercertifikat samma villkor och egenskaper?

Alla trackercertifikat har olika villkor. Här framgår det hur väl den följer underliggande instrument, vad som händer vid eventuell utdelning och andra marknadshändelser.

Vad kan hända om emittenten den som gett ut ett värdepapper inte fullföljer sina åtaganden?

Investeringar i börshandlade produkter innebär en kreditrisk. Det betyder att om emittenten, utfärdaren av produkten, skulle hamna på obestånd kan hela eller delar av din investering gå förlorad. Du som investerare bör därför göra en självständig bedömning om emittenten kan fullfölja sina åtaganden gentemot dig.

Share this post