Ny

Hur kan man gora en vardplan?

Hur kan man göra en vårdplan?

En vårdplan ska upprättas, i samråd med patient och närstående. Denna ska dokumenteras i journalen, med uppgifter om omvårdnadsdiagnos, nutritionsdiagnos, ordinerad behandling/åtgärd, mål för behandling/åtgärd samt hur och när dessa ska följas upp och utvärderas.

Vad behöver du ta reda på om personen som ska ha omvårdnaden för att kunna följa stegen som du beskrev i förra frågan?

Det ska även vara möjligt att följa händelserna i ett bakåtperspektiv, i aktuell hälsosituation samt för planering framåt. För vårdpersonalen upplevs situationen kring patientens information ofta ”som att komma in i ett mittuppslag av en bok och förstå vad som hänt”.

Vad behöver du ta reda på om personen som ska ha omvårdnaden för att kunna följa stegen?

Det är viktigt att:

  1. Informera om vad man gör och varför, vad som kommer att hända.
  2. Vara lyhörd för patientens tankar, känslor och reaktioner.
  3. Omvårdnad bygger på respekt för situationen.
  4. Motivera patienten.
  5. Informera om var patienten kan vända sig om det uppkommer behov.

Vem skriver vårdplan?

Vem? Du och vårdpersonalen gör vårdplanen tillsammans. Det är ofta bra att ha med en närstående som stöd när vårdplaneringen görs. Även andra personer kan vara med i vårdplaneringen, till exempel någon från Försäkringskassan eller kommunen.

När gör man en vårdplan?

När du varit inlagd på sjukhus och ska skrivas ut kan du antingen åka direkt hem utan vårdinsatser eller få en vårdplan. Vårdplanen kan exempelvis handla om hemtjänst och hemsjukvård som du behöver när du har kommit hem, eller vilken fortsatt vård du ska få på din vårdcentral.

Vad är nutritionsbehandling?

Nutritionsbehandling. Med nutritionsbehandling avses tillförsel av energi och näringsämnen i syfte att tillgodose energi- och näringsbehovet på ett för omständigheterna optimalt sätt.

Vad menas med vårdprocessen?

Patientjournalen har många olika funktioner och ska spegla innehållet i de viktigaste delarna i vården, det vill säga de olika steg i vårdprocessen som sker med patienten; bedömning, planering, genomförande, resultat och utvärdering.

Vad bör vårdpersonal tänka på vid omvårdnaden av personer med ätstörningar?

Utifrån ett omvårdnadsperspektiv är det viktigt att tänka på att ta hand om både patientens fysiska och psykiska problem. Enligt Rådstam et al. (1995) är den viktigaste delen i omvårdnaden av patienter med ätstörningar att ge information, stöd och råd samt att involvera hela familjen i patientens omvårdnad.

Vem kallar till vårdplanering?

Sjukhuset kallar primärvården och kommunen till vårdplanering tillsammans med dig och eventuellt anhöriga. Vårdplanering kan ske via personligt möte, telefon eller videosamtal. På vårdplaneringen berättar du själv, närstående eller sjukhuspersonal hur du klarar vardagen just nu och vad du behöver för stöd.

Share this post