Rekommendationer

Nar far man borja salja alkohol?

När får man börja sälja alkohol?

Servering av spritdrycker, vin och starköl skall normalt få fortgå mellan klockan 11.00 och 01.00 enligt 6 kap. 4 § alkohollagen, som också ger tillståndsmyndigheten möjlighet att avvika från de rekommenderade tiderna. Den aktuella paragrafen har följande lydelse.

Får en restaurang bjuda på alkohol?

Den som driver restaurang får inte bjuda sina gäster på alkoholdryck. Om du vill kompensera en gäst för att något blivit fel vid serveringen kan du i stället bjuda på någon maträtt. En partihandlare har rätt att bjuda en tillståndshavare och hans personal på alkoholdryck för att t.

Vad är Trafikservering?

Serveringstillstånd som avser servering i inrikes trafik på fartyg, luftfartyg eller järnvägståg (trafikservering), meddelas dock av den kommun där det företag som vill bedriva serveringen har sitt säte, eller där den person som vill bedriva serveringen har sin hemvist.

Får man servera alkohol innan kl 11?

I alkohollagen 8 kap. 19 § fastställs dock en norm för när servering får ske. Denna gäller om inte kommunen beslutar annat. Med något undantag gäller därmed att alkohol inte får serveras i Sverige före kl 11 på förmiddagen.

Får en 14 åring servera alkohol?

Svar:Det finns ingen lagreglerad ålder för när man får servera alkohol. I alkohollagen 3 kap 6 § står att den som inte har fyllt 20 år inte får bedriva näringsverksamhet som innefattar försäljning av alkohol.

Får föräldrar bjuda på alkohol på restaurang?

Det är nämligen tillåtet att bjuda underåriga på en mindre mängd alkohol om det sker i hemmet under ordnade förhållanden. Detta skulle kunna vara exempelvis ett glas vin under en middag med familjen.

Vad klassas som lättdryck?

Alkoholfri dryck och dryck som har en alkoholhalt om högst 2,25 volymprocent kallas lättdryck.

Finns som Spritsort?

Vanligt förekommande råvaror, och några av de spritsorter de ger upphov till, är:

  • sädesslag i allmänhet: vodka och många andra drycker.
  • malt: whisky.
  • diverse jordbruksprodukter inklusive potatis: brännvin.
  • sockerrör: rom.
  • Agave: tequila.
  • vin: eau de vie och olika typer av brandy, såsom cognac och armagnac.

Om inte kommunen beslutar annat, får servering av spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker inte påbörjas tidigare än klockan 11.00 och inte pågå längre än till klockan 01.00. Serveringsstället ska vara utrymt senast 30 minuter efter serveringstidens utgång.

Får man sälja vin privat?

Vid en privat fest får du servera alkoholdrycker utan serveringstillstånd om samtliga punkter nedan är uppfyllda: Serveringen är utan vinstintresse. Festen innebär inte någon annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av drycker. Festen sker vid ett enstaka tillfälle för vissa i förväg bestämda personer.

Får en minderårig sälja alkohol?

Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år. På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

Share this post