Rekommendationer

Hur ofta NEWS kontroller?

Hur ofta NEWS kontroller?

NEWS ska bedömas på alla patienter från 16 års ålder som vårdas inom somatisk slutenvård. Kontrollerna fortsätter i minst två dygn och kan först då avslutas om patienten har 0 poäng. Patienter som läggs in för infektion är högriskpatienter för att utveckla sepsis och kontrolleras minst x 3 (en gång varje arbetspass).

Vad kontrolleras med hjälp av NEWS?

Användning av NEWS Parametrarna som bedöms i NEWS är andningsfrekvens, syremättnad, temperatur, systoliskt blodtryck, hjärtfrekvens, medvetandegrad och tillförd syrgas. NEWS-bedömning utförs av sjuksköterska, undersköterska eller läkare.

Varför gör man NEWS?

NEWS vid ankomst till akutmottagningen kan användas för att bedöma risk för allvarlig händelse och behov av övervakning och vårdnivå. NEWS används även för tidig upptäckt av misstänkt sepsis. Innan patienten lämnar akutmottagning och flyttar över till vårdavdelning ska NEWS kontrolleras och dokumenteras.

Vilka är dom vitala parametrarna?

Vitalparametrarna kontrolleras rutinmässigt i en medicinsk undersökning när en person söker vård på olika inrättningar, exempelvis i triage, och kan utgöra underlag vid en prioriteringsbedömning eller diagnostisering. De fyra primära parametrarna är puls, blodtryck, andningsfrekvens, och kroppstemperatur.

Hur kontrollerar man medvetandegrad?

Skaka försiktigt i personens axlar Om du hittar en person som verkar medvetslös, gå alltid fram och kontrollera medvetandet, (medvetandekontroll). Försök att få kontakt med personen genom att skaka försiktigt i personens axlar och fråga hur personen mår.

Varför är det viktigt att kontrollera andningsfrekvens och syremättnad?

Andningsfrekvens. Bedömning av andningsfrekvens bör ske utan att patienten informeras om att det är andningen som bedöms för att motverka eventuell medveten påverkan på frekvensen. Andningsfrekvensen bör räknas under en minut då vissa patienter kan ha ett oregelbundet andningsmönster.

Varför görs NEWS kontroller?

Fördelar med tidig bedömning Bedömning enligt NEWS underlättar för att tidiga åtgärder kan sättas in och därmed kan risken för ytterligare försämring och död minska [6]. Om tecken till försämring upptäcks tidigt ökar möjligheterna att kunna vända sjukdomsförloppet innan tillståndet blivit kritiskt [15,16].

Varför tar man NEWS kontroller?

National Early Warning Scale (NEWS) är ett strukturerat system för kontroller av vitala parametrar. Det innefattar en standardiserad bedömning av det akuta tillståndets allvarlighetsgrad samt ett övervakningssystem för att följa det kliniska tillståndets vitalaparametrar.

När används NEWS?

NEWS är avsedd för användning hos vuxna och rekommenderas inte för barn eller under graviditet. NEWS baseras på en poängsättning av sex vitala funktioner (andningsfrekvens, syremättnad, temperatur, systoliskt blodtryck, puls och medvetandegrad), samt eventuell förekomst av syrgasbehandling.

Hur ska du tänka när du mäter en patientens andningsfrekvens?

En normal andningsfrekvens är ungefär mellan 12-20 andetag/minut. Räkna helst andningen under en hel minut. Om patientens tillstånd är kritiskt eller om patienten har en jämn och regelbunden andning kan det vara motiverat att räkna i 30 sekunder och multiplicera med 2.

Share this post