Allmänning

Maste en bil ha reservdack?

Måste en bil ha reservdäck?

Det finns inget krav som säger att man måste ha reservdäck vid en bilbesiktning. Om man har det så måste det dock uppfylla kravet avseende exempelvis tillräckligt mönsterdjup.

Vad säger lagen om reservhjul?

30 § Vid tillfällig användning av reservhjul efter inträffad skada på däck monterat på personbil, behöver däck på reservhjul inte vara av samma typ som de övriga däcken på personbilen. Med typ avses här diagonaldäck, radialdäck, sommardäck och vinterdäck.

Vilka nya bilar har reservhjul?

I Skoda Yeti går det att lägga ett reservhjul under golvet i bagageutrymmet. Hjulet kostar 1 500 kronor och bygger upp golvet ganska mycket, vilket minskar lastförmågan.

Måste man ha reservhjul vid besiktning?

Ja, men samma krav gäller för reservdäcket som de ordinarie däcken.

Får man köra på motorväg med Nödhjul?

Har du ett monterat nödhjul på bilen är det viktigt att du inte kör i högre hastighet än det som är tillåtet för hjulet. Maxhastigheten för nödhjulet står i instruktionsboken. Nödhjulet är endast tillverkat för tillfällig färd, så försök att byta till ett vanligt hjul så snart som möjligt.

Vad ska det vara för lufttryck i ett reservdäck?

Olika lufttryck rekommenderas för respektive hjulaxel (däcken på en given axel bör alltid hålla samma lufttryck) och reservdäckets tryck, om däcket är av samma typ som de övriga, bör ligga minst 0,3 bar högre än det högsta tillåtna lufttrycket och justeras till rätt tryck vid montering på bilen.

Får man köra med reservhjul?

Nja, det är ”nödhjul” (oftast väldigt smalt hjul) som är till närmsta verkstad (eller väldigt kort sträcka i alla fall). Reservhjulet får man åka på hur länge som helst tror jag, förutsatt att det inte är ett sommarhjul på vintern förstås! :P.

Har alla bilar extra däck?

Reservhjul och domkraft blir allt ovanligare i moderna bilar av flera orsaker. De flesta bilister får numera sällan eller aldrig punktering.

Var kan man köpa reservdäck?

Vi har Reservdäck på burk för alla behov – mekonomen.se.

Share this post