Frågor

Vad ar Postcommotionellt syndrom?

Vad är Postcommotionellt syndrom?

Akuta intrakraniella komplikationer efter hjärnskakning är ovanliga. Risken för långvariga besvär (postcommotionella besvär) är större. Symtom som huvudvärk, trötthet, koncentrations- och minnessvårigheter är vanliga under dagar till veckor efter skadan.

Hur många hjärnhinnor finns det?

Hjärnhinnorna är tre hinnor som omger hela hjärnan.

Vad är nervsystemets sjukdomar?

Nervsystemets sjukdomar drabbar det centrala och/eller perifera nervsystemet, till exempel epilepsi, stroke, migrän, Parkinsons sjukdom, MS (multipel skleros), polyneuropati och ALS (amyotrofisk lateral skleros).

Vad är Commotio OBS?

Hjärnan omges av en vätska som skyddar den från att stöta mot skallbenet. Vid kraftiga slag mot huvudet kan hjärnan komma så mycket i rörelse att den slår i insidan av skallbenet. Det kallas hjärnskakning.

Kan man se på röntgen om man har hjärnskakning?

En diagnos baseras på symtomen hos patienten. Om man har slagit i huvudet och kan påvisa ett eller flera av de karaktäristiska symtomen är riskerna stora att man har fått en hjärnskakning. Ibland röntgas huvudet med datortomografi för att se om det uppkommit några allvarliga skador.

Hur länge illamående efter hjärnskakning?

Huvudvärk, illamående och andra symtomen efter hjärnskakningen kan ta några dagar. Om symtomen är kvar efter två veckor eller symtomen återkommer, gäller det sig att besöka läkaren.

Hur ser man om man har hjärnskakning?

Patienten kan ha lindrig huvudvärk, trötthet, illamående och hon eller han kan kräkas ett par gånger. Hjärnskakning orsakar alltid en skallskada, men det är tillfällig. Om patienten är även en liten stund medvetslös vid hjärnskakningen eller minnesluckan är längre än 10 minuter, gäller det att söka läkarens bedömning.

Share this post