Frågor

Vad kostar det att ha hemsjukvard?

Vad kostar det att ha hemsjukvård?

För dig som har hemsjukvård, hemtjänst och eller trygghetslarm räknas alla avgifter samman och du betalar aldrig mer än 2 125, 35 kronor per kalendermånad från 1 januari 2020.

Är hemsjukvård gratis?

Vad kostar det? All tillfällig vård i hemmet som sker genom vårdcentralen eller hemsjukvården är kostnadsfri för dig som är inskriven i det som kallas basal hemsjukvård eller är över 85 år. I övrigt gäller de vanliga patientavgifterna.

Vad är kraven för att få hemsjukvård?

Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om: Medicinska insatser som att ge insulin.

Hur får man hjälp i hemmet?

Du kan få hjälp med vissa sjukvårdsinsatser i hemmet vid enskilda tillfällen eller för längre tid, så kallad hemsjukvård. Ansvarig för hemsjukvården är antingen landstinget eller kommunen. Personal på vårdcentralen eller din biståndshand- läggare kan ge information om hur det är i din kommun.

Vad ingår i basal hemsjukvård?

Basal hemsjukvård. Om du behöver enklare sjukvårdsinsatser, t. ex. hjälp att ta dina mediciner, injektioner, provtagningar, omläggning av sår eller rehabilitering, och du inte kan ta dig till vårdcentralen/husläkarmottagningen (eller motsvarande primärvårdsmottagning) så har du möjlighet att få dessa utförda i hemmet.

Vad ingår i hemsjukvård?

Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs i ditt hem. Det kan vara till exempel hjälp med dina mediciner, injektioner, såromläggningar, provtagningar eller annan omvårdnad. Även förskrivning av inkontinenshjälpmedel ingår i hemsjukvårdens insatser.

Vem har rätt till ASiH?

Vem kan remitteras till ASIH?

  • Äldre, multisjuk person med behov av hög tillgänglighet dygnet runt.
  • Person med kronisk sjukdom som till exempel hjärtsvikt, KOL, njursvikt, ALS, MS där basal hemsjukvård inte är tillräcklig på grund av komplexitet.

Share this post