Allmänning

Vad hander om man blir domd for narkotika?

Vad händer om man blir dömd för narkotika?

Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff lägst 14 dagar och högst tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Var går gränsen för ringa narkotikabrott?

Enligt en praxis som har fastslagits i Högsta Domstolen går gränsen mellan ringa och normalgradigt narkotikabrott vid 0,6 gram kokain. Men det är möjligt att hävda ringa narkotikabrott även om man innehar en större mängd än detta. Detta bedöms i fall till fall.

Vad räknas som narkotikabrott?

För att ett ämne ska klassas som narkotika ska det enligt Narkotikastrafflagen (1968:64) ha beroendeframkallande egenskaper eller euforiserande effekter. Vilka substanser som är narkotikaklassade framgår av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS).

Vad händer om man blir tagen för droger?

Straffskalan för ringa narkotikabrott sträcker sig upp till fängelse i 6 månader men det är inget som är aktuellt för ungdomar vid denna typ av brott. Vad som händer vidare skiljer sig lite om ungdomen är över eller under 15 år.

Vad är Bötern för ringa narkotikabrott?

I praktiken döms det dock oftast ut böter. Det är svårt att säga vad påföljden kan landa på. Enligt 25 kap 2§ Brottsbalken kan man som lägst få dagsböter i 30 dagar med ett lägsta belopp på 50 kronor och som högst 150 dagar med ett belopp på 1000 kr.

Hur länge kan man dömas för narkotikabrott?

Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år.

Vad innebär fängelsestraff för narkotikabrott och grov narkotikamuggling?

Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Vad är olagligt att sälja och inneha narkotika?

Det är olagligt att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är också olagligt att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Share this post