Allmänning

Vilka yrkesutbildningar finns?

Vilka yrkesutbildningar finns?

Bygg, anläggning och fastighet.

  • Data/IT.
  • Djurvård, lantbruk, skog och trädgård.
  • Ekonomi, administration och försäljning.
  • Friskvård och kroppsvård.
  • Hotell, restaurang och turism.
  • Hälso- och sjukvård samt socialt arbete.
  • Journalistik och information.
  • Är yrkesutbildningar CSN berättigad?

    Våra yrkeshögskoleutbildningar är kostnadsfria och berättigar till studiemedel från CSN. Det betyder att du som studerande på YrkesAkademins yrkeshögskola har rätt att ta studielån eller bidrag ifrån CSN (Centrala studiestödsnämnden).

    Är yrkesutbildningar gratis?

    Att läsa en yrkesutbildning kan vara allt från kostnadsfritt till att kosta flera hundratusen kronor. Vad utbildningen kostar beror på vem som är utbildningsanordnare. I vissa fall kan utbildningen gå under statlig tillsyn och kan då vara kostnadsfria och studiemedelsberättigande genom CSN, Centrala studiestödsnämnden.

    Är yrkeshögskola samma som högskola?

    Den främsta skillnaden är den täta kopplingen till arbetslivet. Medan högskolor och universitet ställer andra krav på behörighet, är mer teoretiskt lagda och i viss utsträckning syftar mer till vidare forskning, så strävar yrkeshögskolan efter att leda dig som studerar direkt ut i arbetslivet där du vill vara.

    Var hittar man högskoleutbildningar?

    På www.studera.nu framgår vilka program som VHS sköter antagningen till och där kan du också ansöka till utbildningarna direkt på hemsidan. Sista anmälningsdatum för de utbildningar som man ansöker via VHS är 15 april respektive 15 oktober varje år.

    Är yrkeshögskola gratis?

    Nej, det är gratis att studera på en yrkeshögskola. Utbildningarna är dessutom CSN-berättigade.

    Är YH-utbildning högskola?

    Även fast det är stora likheter i namnet så finns det stora olikheter i hur utbildningen ser ut. Den främst skillnaden är att YH bland annat har representanter från arbetslivet som är med och påverkar utbildningen. En högskola är mer teoretiskt lagd och ställer högre krav på behörighet.

    Vilka jobb kan man få utan betyg?

    Det i särklass vanligaste yrket bland personer utan gymnasieutbildning är städare. Köks- och restaurangbiträden och olika serviceyrken är också vanliga. – Det finns en arbetsmarknad även för personer utan gymnasieutbildning, men den är begränsad.

    Hur lång är vårdbiträde utbildning?

    Utbildningen är cirka 45 studieveckor på heltid. Längden på utbildningen kan varieras utifrån dina förkunskaper och behov. Utbildningen förbereder dig på att hantera situationer som du kommer möta i ditt arbete. I den ingår två APL-perioder (arbetsplatsförlagt lärande) på en arbetsplats under ledning av en handledare.

    Vad är skillnaden på undersköterska och vårdbiträde?

    Vårdbiträden arbetar inom vård och omsorg och fokuserar på det praktiska omsorgsarbetet, inte det medicinska. Vårdbiträden har oftast erfarenhet inom vård och omsorg, men saknar yrkesutbildning inom området.

    Share this post