Allmänning

Hur gar det till nar man gar i konkurs?

Hur går det till när man går i konkurs?

När gäldenären själv söker om konkurs eller medger en borgenärs ansökan kan tingsrätten besluta om konkurs genast. I andra fall ska ansökan prövas vid en förhandling inom två veckor från ansökan, förhandlingen kan skjutas på i max sex veckor. När tingsrätten beslutat om konkurs ska det beslutet kungöras.

Varför Ska man försättas i konkurs?

För att försättas i konkurs krävs att företaget eller personen är på obestånd. Det är tingsrätten som bedömer detta. Att vara på obestånd betyder att man inte kan betala sina skulder och det får inte bara vara tillfälligt. Det innebär att det inte räcker att ett företag eller en person har större skulder än tillgångar.

När ska ett aktiebolag försättas i konkurs?

Ett beslut om konkurs fattas av tingsrätten på den ort där företaget har sitt registrerade säte. Ett aktiebolag ska försättas i konkurs om det inte kan betala sina skulder och att betalningsproblemen inte endast är tillfälliga.

Vem kan ansöka om konkurs?

Vem kan ansöka om konkurs? Dessa kan ansöka om konkurs: en borgenär (en person eller ett företag som aktiebolaget har en skuld till kallas för borgenär). Ansökan görs till tingsrätten som tar upp frågan om konkurs.

Hur beslutar tingsrätten om konkurs?

Tingsrätten beslutar om konkurs. Aktiebolaget eller en borgenär lämnar in en ansökan om konkurs till tingsrätten. Tingsrätten fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare. Under den tid konkursen pågår är det konkursförvaltaren som sköter förvaltningen av de tillgångar och skulder som finns i konkursboet.

Om ett företag inte kan betala sina skulder i rätt tid ska det gå i konkurs. En konkursförvaltare tar då hand om företagets tillgångar och använder dem för att betala av företagets skulder. Konkurs innebär ett företag avslutas genom att företagets alla tillgångar tas om hand och används för att betala av skulder.

Share this post