Ny

Vem ar betalningsansvarig i en ekonomisk forening?

Vem är betalningsansvarig i en ekonomisk förening?

Som sagt så ”skyddar” både en ekonomisk förening och ett aktiebolag sina medlemmar/aktieägare från personligt betalningsansvar.

Kan man äga en ekonomisk förening?

Krav på en ekonomisk förening Föreningen ska driva en ekonomisk verksamhet. Föreningen ska ha minst tre medlemmar som inte är investerande medlemmar. Föreningen ska ha en styrelse med minst tre personer som företräder medlemmarna. Föreningen ska ha en revisor som är kunnig för sitt uppdrag.

Vad skiljer en ideell förening från en ekonomisk förening?

Det finns två huvudtyper av föreningar: ekonomiska och ideella föreningar. En ekonomisk förening ska ha till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom ekonomisk verksamhet (1 kap. 1 § EFL). En ideell förening kännetecknas av att den har ett ideellt ändamål eller bedriver ideell verksamhet.

Varför ideell förening?

En ideell förening får inte ha till syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att driva affärsmässig verksamhet. Ett ideellt syfte kan vara att verka för medlemmarnas rättigheter, intressen eller för allmännyttiga ändamål som till exempel att motverka fattigdom.

Hur går man ur en ekonomisk förening?

Den kan avvecklas genom fusion, likvidation, konkurs, förenklad avveckling eller genom passivitet i mer än 10 år. Medlemskapet avslutas då först när föreningen upplöses. Om en förening träder i likvidation eller konkurs kommer styrelsen bytas ut av andra företrädare det vill säga likvidatorer eller konkursförvaltare.

Kan en ekonomisk förening äga en fastighet?

Föreningar väljer ibland att bygga eller köpa en fastighet. Detta innebär ett stort ansvar och påverkar självklart föreningens ekonomi. Självklart ska styrelsen ha förankrat detta beslut hos medlemmarna. Kanske står det i stadgarna att beslutet inte kan tas av styrelsen själv utan måste lyftas till en annan nivå, dvs.

Share this post