Ny

Hur ofta ska elmatare bytas?

Hur ofta ska elmätare bytas?

Elmätarna byts först Mätarna för fjärrvärme och vatten byts vartefter de ska in på revision (vanligtvis vart 10:e år). Elmätarna byts områdesvis med start i april 2020 i Linköping och november 2020 i Katrineholm. Planen är att alla elmätare ska vara utbytta under 2023. Delarna i de gamla mätarna kommer att återvinnas.

Hur lång tid tar byte av elmätare?

Att byta elmätaren tar ca 30 minuter och innebär att vi måste stänga av strömmen en kort stund.

När byts min elmätare?

De nya funktionskraven innebär att din elmätare kommer att bytas ut av ditt elnätsföretag. Bytet ska vara genomfört senast den 1 januari 2025 och många elnätsföretag har redan påbörjat arbetet med att byta ut mätarna.

Varför ska alla elmätare bytas?

De huvudsakliga syftena med utbytet av elmätare är att med hjälp av de nya, modernare elmätarna och deras funktioner underlätta för konsumenter som är intresserade av energibesparingar samt att möjliggöra en ökad och billigare introduktion av mikroproduktion.

Hur ser nya elmätaren ut?

Den nya elmätaren har en huvudströmbrytare som du kan aktivera när du vill stänga av strömmen till din elanläggning. Den får dock inte användas för att bryta strömmen vid elarbete. Funktionen kan vara användbar om du till exempel har ett fritidshus och vill vara säker på att elen är avstängd.

Hur läser man av den nya elmätaren?

Hur du läser av din mätare På displayen kan du se din mätarställning, det vill säga den el du använt, mätt i antal kilowattimmar (kWh). För att ta reda på hur mycket el du använt under en viss period jämför du mätarställningen den första och den sista dagen av den period du är intresserad av.

Hur läser jag av min elmätare?

Vill du till exempel se hur mycket el diskmaskinen drar sätter du in den portabla elmätaren i eluttaget och ansluter diskmaskinen till elmätaren. När maskinen startar kan du se vilken effekt (W) den drar när den är igång. När diskningen är klar kan du läsa av hur mycket energi (kWh) en diskning har förbrukat.

Vem får byta elmätare?

I slutet av 2018 införde regeringen nya funktionskrav för elmätare för lågspänningskunder, det vill säga hushåll och mindre företag. Det innebär att din elmätare kommer att bytas ut av ditt elnätsföretag för att kunna möta dessa krav.

Share this post