Blogga

Vad ar religionstillhorighet?

Vad är religionstillhörighet?

Sedan 1930-talet är det dock förbjudet att folkbokföra människor i Sverige efter religiös tillhörighet eftersom det strider mot religionsfriheten, en orubblig rättighet i svensk grundlag. Hur många personer som ansluter sig till de respektive religionerna finns det därför inget tydligt mått på.

Vad kan hota religionsfriheten?

Enligt de internationella deklarationerna och konventionerna inbegriper religionsfriheten rätten att bygga gudstjänstlokaler, etablera religiösa organisationer, välgörenhetsorganisationer eller humanitära organisationer, ta emot frivilliga finansiella eller andra bidrag och att utbilda, utnämna eller rösta på religiösa …

Kan religionsfriheten begränsas?

Enligt reglerna i regeringsformen innefattar religionsfrihet en frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Religionsfriheten är den enda av de s.k. positiva opinionsfriheterna som över huvud taget inte kan begränsas. Grundlagsskyddet är absolut.

Vad är det för religion i Kina?

En mångfald religionsformer har förekommit i Kina genom tiderna, dels inhemska religioner som kinesisk folkreligion, konfucianism och daoism, dels buddhism, islam och kristendom. Buddhismen nådde Kina under första århundradet e.Kr. Under 600-talet kom kristendomen liksom islam (och även manikeism och judendom).

Hur förhåller sig religionsfriheten till yttrandefriheten angående religiösa yttranden?

Vad gäller kyrkan och religionsfriheten är det inte straffbart att citera och diskutera t. ex. religiösa urkunder men däremot bör det inte vara tillåtet att genom religiösa texter hota eller uttrycka missaktning för homosexuella som grupp, lika lite som mot andra grupper.

På vilket sätt är inte alla överens om vad religionsfrihet ska innebära i praktiken?

Vidare hävdar debattörerna att religionsfriheten är logiskt inkonsekvent. Detta exemplifieras med att lagen ger föräldrar rätten att uppfostra sina barn i enlighet med sin religiösa övertygelse, något debattörerna menar krockar med barnets rätt att slippa föräldrarnas religion.

Share this post