Blogga

Vad menas med Handlingsoffentlighet?

Vad menas med Handlingsoffentlighet?

I en av grundlagarna, tryckfrihetsförordningen, finns det bestämmelser om bland annat rätten att ta del av allmänna handlingar. Denna rätt är ett uttryck för offentlighetsprincipen, som kallas för handlingsoffentligheten. Det finns dock bestämmelser om sekretess som begränsar rätten att ta del av allmänna handlingar.

Hur formulerar jag en begäran?

En tydlig och kort fråga gör det lättare för myndigheterna att förstå vilken information du begär ut, vilket innebär att du kommer att få ett svar snabbare. För att även undvika att din fråga raderas från plattformen så ska den inte innehålla: argument om din sak. uttalanden som kan förtala eller förolämpa andra.

Vad innebär Offentlighets?

Offentlighetsprincipen är en tung grundbult i svensk demokrati och finns reglerad i en av Sveriges grundlagar Tryckfrihetsförordningen. Den ger bland annat allmänhet och media rätten att ta del av allmänna, offentliga handlingar hos myndigheter. Syftet är att ge medborgaren insyn och kontroll i offentliga verksamheter.

Måste en handläggare i socialtjänsten på begäran lämna ut sina mejl?

Likt övriga uppgifter inom socialtjänsten gällande enskilds personliga förhållanden skall utlämnande av sådana uppgifter sekretessprövas. I ärendet som saken nu gäller missförstods begäran på sådant sätt att de som hade att behandla begäran hela tiden trodde den gällde innehållet i de enskilda e-postarna.

Hur görs en sekretessprövning?

Om det finns uppgifter i handlingen som ska sekretessbeläggas stryker du över uppgifterna så att det inte går att se vad det står. Men det ska ändå tydligt framgå vilka delar av handlingen som har sekretessbelagts. Den tjänsteman som har handlingarna är normalt den som gör sekretessprövningen.

Hur tillkom offentlighetsprincipen?

Offentlighetsprincipen har funnits i Sverige sedan 1766 och regleras i Sverige i grundlag, i tryckfrihetsförordningen (TF). Rätten att ta del av handlingar har länge haft en stark koppling till tryckfriheten, och inledningsvis var syftet att myndigheternas handlingar skulle kunna tryckas och därmed offentliggöras.

Vad är en sekretessprövning?

Om någon begär ut en allmän handling eller en uppgift i den, ska du alltid göra en sekretessprövning för att se om det finns uppgifter i handlingen som innebär att hela eller delar av handlingen inte kan lämnas ut. Uppgifter i allmänna handlingar kan vara offentliga eller hemliga.

Share this post