Frågor

Vad kan man anmala en person for?

Vad kan man anmäla en person för?

Några exempel på vad som är brott som man kan anmäla till polisen:

  • slår dig.
  • tar något från dig.
  • lånar eller tar dina saker utan lov.
  • tar på din kropp på ett sätt som är obehagligt eller som gör dig rädd.
  • tvingar eller lurar dig att utföra sexuella handlingar.
  • hotar dig och säger ”Om du anmäler mig, då…”

Är trakasserier straffbart?

Trakasserierna blir ett brott om någon kränker dig på ett sätt som kan kopplas till diskrimineringsgrunderna. Andra slags trakasserier kan falla under andra brottsrubriceringar, som olaga förföljelse eller fridskränkning. Men sexuella trakasserier är ett särskilt brott enligt diskrimineringslagstiftningen.

Vad är en polisanmälan?

När du anmäler ett brott ska polisen ge dig information om vilka myndigheter och organisationer som du vid behov kan få stöd och hjälp från. Du som blivit utsatt för brott har möjlighet att få stöd och hjälp i olika former beroende på vilket brott du blivit utsatt för.

Hur får man reda på om man är polisanmäld?

– Det finns tyvärr inget sätt för dig att få reda på om du blivit polisanmäld för något. – Om förundersökningen läggs ner kommer du inte få reda på att du blivit polisanmäld. – Om du anses vara skäligen misstänkt för brott kommer du få reda på det.

När kan man anmäla en person?

Förutom falsk angivelse så finns inga lagar som säger när man får och inte får anmäla en person. Man får alltså anmäla en person som man misstänker för brott, oavsett om denne ber om ursäkt eller inte, bättrar sig eller inte. Huvudsaken är att person gjort något som kan vara brottsligt.

Kan jag se min polisanmälan?

Ibland skickas en kopia av polisanmälan hem till den som gjort anmälan. Har du inte fått hem en polisanmälan rekommenderar jag dig att ringa polisen på telefonnummer 114 14. De kan förmodligen hjälpa dig därifrån, om inte kan de ge dig information om hur du ska gå tillväga för att få en kopia.

Kan man se vem som polisanmält?

De får veta vem som har polisanmält dem när de ska förhöras. Du kan be att få veta när polisen kommer att berätta det. Föräldrar eller vårdnadshavare om du som anmäler är under 18 år. Men de ska inte få veta att det är du som har anmält om det finns risk att de skadar dig om de får veta.

Kan man se anmälningar?

Här kan du söka bland inkomna anmälningar och ärenden som vi har registrerat. Du får en lista med företag och vad anmälningen eller ärendet gäller. För att läsa anmälningar och ärenden i sin helhet, måste du begära ut dem från vår registratur.

Share this post