Populära

Har inte fatt underhallsstod?

Har inte fått underhållsstöd?

Kontakta ett juridiskt ombud för att få veta hur ni ska göra. Om ni inte kan komma överens om ett underhållsbidrag så kan ni kontakta Försäkringskassans kundcenter på telefonnummer 0771-524 524 för att få information om underhållsstöd.

Kan man bli återbetalningsskyldig underhållsstöd?

Om pappan skulle vägra betala underhållsbidraget blir han återbetalningsskyldig till Försäkringskassan för hela eller delar av underhållsstödet. Hur mycket som han i så fall blir återbetalningsskyldig för beror dels av hur många barn han har och dels av hur mycket han tjänar.

Vad ska täcka underhållet?

Underhållsbidrag är pengar som den förälder som inte bor med barnet ska betala till den förälder som barnet bor hos. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen. Försäkringskassan kan hjälpa er att beräkna hur stort bidraget ska vara.

Vad är ett Standardtillägg?

Ett standardtillägg är ett bidrag som går utöver beräkningen. Ett sådant bidrag behöver inte betalas kontant, utan den bidragsskyldige kan exempelvis betala för barnets lägervistelser, utlandsresor, hobbyverksamhet eller liknande.

När betalas underhållsstöd ut?

När ska underhållsbidraget betalas? Underhållsbidrag ska betalas i förskott varje månad. Bidraget för december ska alltså betalas senast den 30 november. Underhållsbidrag ska betalas från och med det att ni inte längre bor ihop.

Hur länge är man ansvarig för underhållsstöd?

När ditt barn fyller 18 år kan du och ditt barn själva komma överens om att du betalar underhållsbidrag direkt till hen. Barnet har som längst rätt till underhållsbidrag till dess att hen fyller 21 år. Om barnet har slutat gymnasiet har hen inte längre rätt till underhållsbidrag.

Kan man avtala bort underhållsbidrag?

Är det inte möjligt för en förälder att fullgöra sin underhållsskyldighet, kan föräldern istället betala underhållsstöd genom Försäkringskassan enligt socialförsäkringsbalken. Det är inte möjligt för er att avtala bort barnets fars underhållsskyldighet, eftersom det är en tvingande regel i föräldrabalken.

Hur mycket är ett underhållsbidrag på?

Från och med juli höjs underhållsstödet till: 1 673 kronor per månad till och med den månad barnet fyller 11 år. 1 823 kronor per månad till och med den månad barnet fyller 15 år. 2 223 kronor per månad från och med månaden efter att barnet har fyllt 15 år.

För dig som ansöker om underhållsstöd Om du ansöker om underhållsstöd kan lagändringen innebära att du har rätt till ett lägre belopp innan juli 2021 och det högre beloppet från och med juli. Vilket belopp du får beror på från och med när vi bedömer att du har rätt till underhållsstöd.

Hur många dagar för att inte betala underhåll?

Av den bestämmelsen framgår att om en förälder som ska betala underhållsbidrag har haft barnet hos sig under en sammanhängande tid av minst fem hela dygn eller under en kalendermånad minst sex hela dygn får denna förälder vid fullgörandet av sin betalningsskyldighet räkna av dessa dygn med 1/40 av underhållsbidraget.

Share this post