Blogga

Far gravida jobba under Covid?

Får gravida jobba under Covid?

Arbetsmiljöverket har slagit fast att gravida inte ska arbeta med vård av covid-patienter.

Kan man bli sparkad när man är gravid?

Enligt praxis från EU-domstolen kan uppsägning av en kvinnlig arbetstagare på grund av graviditet eller annan orsak som väsentligen grundas på graviditeten endast gälla kvinnor och utgör därför diskriminering på grund av kön.

När måste jag berätta för chefen att jag är gravid?

Som arbetstagare har du ingen skyldighet att informera din arbetsgivare om att du är gravid förrän du själv vill det. Enligt föräldraledighetslagen ska du däremot anmäla till arbetsgivaren att du vill vara föräldraledig två månader före ledighetens början.

Vad händer om man har en provanställning och är gravid?

Att avbryta en provanställning för en anställd som är gravid kan däremot vara diskriminering om arbetsgivaren har haft kännedom om graviditeten. Diskrimineringslagen ger gravida ett särskilt skydd som innebär att orsakerna till att en anställning avbryts inte får ha något samband med graviditeten.

Vad räknas som underliggande sjukdom?

Andra riskfaktorer Här nedan har vi listat vissa sjukdomar eller tillstånd som, förutom stigande ålder, kan öka risken ytterligare: Organtransplantation. Blodcancersjukdomar. Neurologiska sjukdomar som lett till påverkad andningsfunktion.

Vilka riskgrupper får ersättning?

Ersättningen gäller för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. Beslutet gäller den som har en anställning eller är egenföretagare och som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas.

När ska man gå hem gravid?

En medarbetare som är gravid har rätt att vara föräldraledig när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen. Blivande föräldrar har också rätt att vara föräldralediga för att besöka mödravården när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen till och med förlossningsdagen.

När är det lagom att gå hem innan förlossningen?

Om ni tar ut sju föräldradagar i veckan så räcker dagarna i ungefär ett år och tre månader. Många vill vara hemma längre än så, och då gäller det att pussla.

Share this post