Allmänning

Ar ratten rattvis?

Är rätten rättvis?

Den grundläggande rättigheten i artikel 6 är rätten till en rättvis rättegång. I EKMR uttrycks rätten till rättvis rättegång som rätten till ”fair hearing” och ibland som rätten till ”fair trial”. 36 Artikel 6.1 EKMR. 37 Danelius, Mänskliga rättigheter i europeisk praxis, s 146.

Är rättvisan rättvis?

Är rättvisan rättvis? : tio perspektiv på diskriminering av etniska och religiösa minoriteter inom rättssystemet : rapport /av Utredningen om makt, integration och strukturell diskriminering ; redaktör: Jerzy Sarnecki.

Forskare har under en längre tid studerat diskrimineringen inom rätts- väsendets alla led, från lagar till polisens arbete och domstolarnas praxis. Ett viktigt inslag i arbetet mot diskriminering är statens erkännande av förekomsten och vikten av strukturell och institu- tionell diskriminering.

Hur är det svenska rättssystemet uppbyggt?

Rättsväsendet omfattar de institutioner som ansvarar för rättssäkerhet och rättstrygghet i Sverige, det vill säga polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det innebär att förebygga och bekämpa brottslig verksamhet, utreda brott, verkställa påföljder samt ge stöd till brottsoffer.

Har alla rätt till en rättvis rättegång?

Rätten till en rättvis rättegång behandlas i artikel 6 i Europakonventionen. Av artikel 6.1 framgår att var och en, vid prövningen av en anklagelse mot honom för brott, ska ha rätt till en rättvis och offentlig förhandling inom skälig tid och inför en oavhängig och opartisk domstol, som upprättats enligt lag.

Vad menas med etnisk tillhörighet?

Definition av etnisk tillhörighet Med etnisk tillhörighet avses att någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Alla människor har minst en etnisk tillhörighet.

Share this post