Frågor

Vad ar offentligt ackord?

Vad är offentligt ackord?

Om gäldenären ansöker om det kan rätten kalla till en förhandling om offentligt ackord mellan gäldenären och borgenärerna. Ackord innebär att gäldenären bara behöver betala en viss del av sina skulder eller får vänta med att betala skulderna, allt med syfte att undvika konkurs.

Vilka regler gäller för offentligt ackord?

Beslutet om offentligt ackord. Tingsrätten tar ställning till om ackordet kan fastställas efter borgenärernas omröstning vid borgenärssammanträdet (3 kap. 20 § FrekL). Ackordet ska ge minst 25 % av fordringarnas belopp och ska betalas senast inom ett år efter det att ackordet fastställts.

Vad är en ackordslön?

Ackordslön är en löneform som innebär att den anställde får betalt utifrån hur många enheter han eller hon tillverkat, sålt, målat, sågat eller liknande. Om lönen uteslutande består av ackordslön arbetar man på rakt ackord, annars på blandackord.

Vad innebär företagsrekonstruktion och ackord?

Företagsrekonstruktion. Ackordet förekommer vanligast i företagsrekonstruktioner, då mellan gäldenären, som är eller inom kort bedöms vara på obestånd och dennes samtliga enligt Förmånsrättslagen ej prioriterade borgenärer. Gäldenären företräds av en rekonstruktör utsedd av rätten.

Hur fungerar ackord?

Ackordslön är en rörlig ersättning som beror på och bestäms av hur mycket arbete en anställd har utfört eller hur snabbt arbetet har utförts, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som en anställd tillverkat under en månad.

Hur räknas ackord?

Månadslönen 29000 kr blir om man delar med 174 timmar= 166,6kr per timme. Om ackordsförtjänst är 190 kr per timme, tar man 190 minus 166,6 = 23,4 kr.

När du arbetar på ackord vad har du då?

Högre lön, både när det gäller timförtjänst, semester och sjuklön. Du får också rätt betalt för det du faktiskt utför. Ett plus är att firman dessutom i regel tjänar bättre.

Vad är en Ackordsvinst?

En ackordsvinst värderas till skillnaden mellan skuldens värdeminskning och värdeökningar för tillgångar och skulder. En ackordsförlust värderas till skillnaden mellan tillgångens värdeminskning och värdeökningar för tillgångar och skulder.

Vem betalar rekonstruktören?

Tingsrätten beslutar om företagsrekonstruktion Det är vanligtvis en erfaren jurist som också ska undersöka om det går att träffa en ekonomisk uppgörelse (ackord) med borgenärerna. Rekonstruktören har rätt till arvode för sitt arbete, vilket ska betalas av företaget.

Share this post