Allmänning

Vad ar herzbergs Motivationsteori?

Vad är herzbergs Motivationsteori?

Herzbergs motivationsteori (även känd som Herzbergs tvåfaktorsteori), anger att vissa faktorer på arbetsplatsen bidrar till arbetstillfredsställelse och höjer motivationen (motivationsfaktorer) medan en annan uppsättning faktorer sänker motivationen (hygienfaktorer), vilka alla fungerar oberoende av varandra.

Vilka två typer av behov såg Herzberg i sin Tvåfaktorsteori kring motivation?

Då teorin bygger på de här två typerna av faktorer, så kallade motivationsfaktorer och hygienfaktorer, så kallas den ibland också för Herzbergs tvåfaktorsteori. Enligt teorin så existerar faktorerna oberoende av varandra och alla går att justera och påverka för att på så sätt höja motivationen bland de anställda.

Hur kan man placera herzbergs motivations och Hygienfaktorer i Maslows behovstrappa?

En vanlig förekommande teori om just arbetsmotivation är tvåfaktor-teorin som utgår från maslows behovshierarki. Herzberg, som har utvecklat tvåfaktor-teorin, menar att vissa faktorer (hygienfaktorer) utgör grunden, och således är kritiska, för att motivation överhuvudtaget ska kunna uppstå.

Vad är en hygienfaktor?

Hygienfaktorer är de yttre faktorer som kan som tidigare nämnd skapa vantrivsel vid sin frånvaro men skapar inte trivsel om de finns. De är grundförhållanden som måste vara uppfyllda för att en person inte ska vantrivas. Herzberg (1959) menar att hygienfaktorer inte motiverar en individ.

Vad är motivationsfaktorer?

Motivationsfaktorerna handlar istället om arbetets innehåll, kompetensutveckling, delegering, ansvar, att ge erkännande, avancemang, att skapa bra sammansatta arbetslag och laganda. Det är dessa faktorer, de Herzberg kallar ”Motivatorerna”, som skapar motivation och ger bättre och långsiktigare resultat.

Vilken betydelse har motivation?

Motivation är det psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar, och upprätthåller vissa målriktade handlingar.

Share this post