Rekommendationer

Hur bokfora Underavskrivningar?

Hur bokföra Underavskrivningar?

Skattemässiga överavskrivningar och underavskrivningar bokförs som en obeskattad reserv i kontogrupp 21 och som en bokslutsdisposition i kontogrupp 88. En återföring av en bokslutsdisposition bokförs på motsatt sätt jämfört med hur bokslutsdispositionen bokfördes från början.

Vad är huvudregeln för avskrivningar?

Huvudregeln (30-procentsregeln) Med huvudregeln får du göra ett avskrivning på 30 % av inventariernas restvärde. Det innebär att du tar värdet som återstår efter tidigare års avskrivningar, alltså anskaffningsvärdet minus ackumulerade avskrivningar (överavskrivningar inräknat).

Vad innebär Bokföring av avskrivningar?

Bokföring av avskrivningar. I bokföringen ses avskrivningar som en kostnad på grund av att att den motsvarar värdet av förbrukade resurser. Därför redovisas de i resultaträkningen, medan tillgångarna redovisas i balansräkningen.

Vad är avskrivning enligt plan?

Avskrivning enligt plan är även en bedömning av anläggningstillgångens förbrukning under hela perioden. Bokföring av avskrivningar. I bokföringen ses avskrivningar som en kostnad på grund av att att den motsvarar värdet av förbrukade resurser. Därför redovisas de i resultaträkningen, medan tillgångarna redovisas i balansräkningen.

Varför underavskrivning?

Underavskrivning är då, motsatt till en överavskrivning, när ett företag väljer att skriva av en tillgång med ett mindre belopp än den planenliga avskrivningen. Detta gör ett företag för att förbättra årets resultat och för att under ”bättre” år utnyttja överavskrivningar.

Hur påverkar överavskrivningar resultatet?

Det innebär i förenklad mening att beloppet som redovisas är större än vad värdeminskningen är beräknad som. Räkenskapsårets resultat kommer att påverkas av överavskrivningarna eftersom det reduceras. Detta kommer i sitt led att påverka även vinstskatten som även den minskar och blir till ett mindre belopp.

Share this post