Ny

Hur mycket skatt dras pa aktivitetsstod?

Hur mycket skatt dras på aktivitetsstöd?

Uppfyller du villkoren för a-kassa får du aktivitetsstöd. Du får utvecklingsersättning högst fem dagar i veckan. Du betalar ingen skatt på utvecklings- ersättningen och den är inte pensionsgrundande, semestergrundande eller sjukpenninggrundande.

Hur många procent skatt på sjukersättning?

Försäkringskassan gör avdrag för skatt: enligt Skatteverkets beslut, enligt skattetabell, eller. med 30 procent.

Vad menas med merkostnad?

Merkostnader är kostnader som du har på grund av din funktionsnedsättning, alltså kostnader utöver de som är vanliga för personer i samma ålder utan funktionsnedsättning. Merkostnader kan vara engångskostnader eller återkommande kostnader, till exempel för förbrukningsmaterial.

Vad kan man söka merkostnadsersättning för?

Du som har en funktionsnedsättning eller har ett barn som har en funktionsnedsättning kan få ersättning för de extra kostnader som du har. Det kan du få genom ett bidrag som heter merkostnadsersättning. Du ansöker om det hos Försäkringskassan. Merkostnadsersättningen finns sedan 2019.

Vilka förmåner har jag som sjukpensionär?

Vanliga förmåner för sjuka och personer med funktionsnedsättning är sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning, bostadstillägg och merkostnadsersättning. Pensionsmyndigheten har hand om pensioner, äldreförsörjningsstöd och andra stöd till personer som fyllt 65 år.

Vad ingår i Merkostnadsersättning?

Sedan januari 2019 ersätter merkostnadsersättningen den gamla handikappersättningen. Exempel på sådant du kan få ersättning för är förbrukningsvaror, kapitalvaror och kostnader för slitage eller för tjänster. Ansökan om merkostnadsersättning görs till Försäkringskassan.

Hur mycket är Merkostnadsersättning?

För att kunna få merkostnadsersättning måste kostnaderna vara större än 12 075 kronor per år. Ju högre merkostnader du har, desto högre blir ersättningen. Maxbeloppet är 2 818 kronor per månad. Beloppen gäller för 2022 och uppdateras av Försäkringskassan varje år.

Share this post