Allmänning

Vem tar bort gamla telefonstolpar?

Vem tar bort gamla telefonstolpar?

Det är Telias dotterbolag Skanova som äger och driver det fasta ledningsnätet. Skanova har också ansvaret för att plocka ner koppartråden och stolparna där den fasta förbindelsen försvinner.

Vad händer med gamla telefonstolpar?

Gamla telefonstolpar kan innehålla gift Varma dagar kan det kreosotimpregnerade virket svettas och avge cancer- och allergiframkallande ämnen. Många gånger kan man även känna en speciell tjärlukt från virket. Idag får kreosot bara användas av yrkesfolk med specialutbildning.

Hur långa är telefonstolpar?

Telefonstolpar och kraftledningsstolpar tas vanligen från träd är mellan 20–30 meter för att bli stolpar mellan 8–23 meter.

Vad gör man med gamla slipers?

Tryckimpregnerat trä och slipers Impregnerat trä och slipers klassas som farligt avfall och måste därmed sorteras ut från övrigt avfall. Det betyder att du måste lämna impregnerat trä inkl slipers separerat från annat träavfall, så att vi kan ta hand om det på rätt sätt.

Vem sköter Telias nät?

Den 2 januari 2008 överlät dåvarande Telia Sonera genom en verksamhetsavyttring sina koppar- och fibernät samt kanalisation till dotterbolaget Skanova, till marknadsmässig ersättning.

Är kreosot farligt?

Kreosot är klassificerat som cancerframkallande och innehåller flera ämnen som har hälsofarliga egenskaper. Ämnena antracen, fluoranten, pyren och fenantren i kreosot har så kallade PBT-egenskaper, de är långlivade (persistenta), kan lagras i levande vävnad (bioackumulerbara) och är giftiga (toxiska).

Vad är Järnvägssliprar gjord av?

Sliprar, eller syll, är tvärbalkarna i järnvägsspåret och är ofta gjorda av trä impregnerat med det cancerframkallande ämnet kreosot. Den nya slipern är helgjuten av återvunnen plast och väger cirka 100 kilo styck. Förebilden kommer från USA där de redan idag används i stor utsträckning.

Var slänger man gamla slipers?

Högst 5 st slipers per besökare och dag kan lämnas på våra återvinningscentraler. Maxlängd per sliper är 3 m. Vid större mängd kontakta Sysavs kundservice.

Vad kostar det att slänga slipers?

Farligt avfall

Art.nr. Benämning Á-pris, exkl. moms
222 Slipers 121 kr/st
340 Däck utan fälg (personbil/mc) 21 kr/st
342 Däck med fälg (personbil/mc) 38 kr/st
406 Isolering 168 kr/m³

Vem äger stolpen?

Flytta ledning, stolpe eller skåp Telia äger och har ansvaret för drygt 1,5 miljoner stolpar.

https://www.youtube.com/watch?v=Gl_Pnnl640o

Share this post